Читај ми!

Квочка: Муслимани у Омарској нису угрожавани

Бивши чувар логора Омарска код Приједора, Мирослав Квочка тврдио је на суђењу Радовану Караџићу да српски полицајци у лето 1992. нису угрожавали хиљаде заточених Муслимана и Хрвата.

У сведочењу у одбрану Радована Караџића на суђењу у Трибуналу у Хагу, бивши полицијски чувар логора Омарска код Приједора, Мирослав Квочка тврдио је да српски полицајци у лето 1992. нису угрожавали хиљаде заточених Муслимана и Хрвата.

Квочка је изјавио да је шеф обезбеђења Жељко Мејакић чији је он био заменик, наредио полицајцима да не злостављају притвореника и да контакт с њима сведу на минималан.

Трибунал је Квочку 2001. осудио на седам година затвора због злочина у Омарској. Због прогона, убистава, мучења и других злодела, Мејакић издржава казну од 20 година затвора на коју га је осудио суд у Сарајеву.

Квочка је изјавио да је, чим је дошао у Омарску, видео "три-четири тела" Муслимана који су "покушали да побегну".  Казао је и да је био присутан када је један припадник српских снага, из освете, пуцао на заточенике и убио неколико.  Сведок је тврдио и да није знао за примену силе при саслушавању притвореника.

Док су га унакрсно испитивали тужиоци, Квочка је потврдио да су услови за живот у Омарској, коју је назвао "сабирним и истражним центром", били лоши и да је био присутан када су притвореници терани да певају српске песме и шамарају једни друге.

Негирао је, међутим, да је у то време знао за "мучке злочине" паравојске Зорана Жигића, која је улазила у логор, а подсетио је да је на служби у Омарској био само 17 дана.

Жигића је Трибунал 2005. године осудио на 25 година затвора због злочина у Омарској и другим логорима.

Осврћући се на Квочкину тврдњу да је у Омарској, док је он био у логору, убијено "пет људи", заступница оптужбе је предочила да су у само једном инциденту убијена четворица заробљеника, те да су сведоци изјавили да су свакодневно виђали лешеве испред "беле куће" у којој су Муслимани били испитивани.

О сведочењима о "белој кући" казао је да су сведоци рекли да су лешеве виђали "скоро сваки дан", а да је он у логору био 17 дана.

На подсећање тужитељке да је, по пресуди трибунала, био свестан злочина, знао за злостављања и био присутан када су чињени, Квочка је узвратио да "није тачан закључак да сам ја то радио систематски и с вољом".

Сличан исказ, али о логору Кератерм, данас је дао Караџићев сведок Драган Радетић који је, маја 1992. године , накратко надгледао саслушавање притворених.  Радетић је изјавио да од 50 испитаних, ни против једног нису били нађени докази.

Суђење Караџићу наставља се сутра. Он је оптужен и за геноцид у Сребреници; за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника УНпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво