Читај ми!

Хапшења у случају Ћурувија

Ухапшени Милан Радоњић и Ратко Ромић, осумњичени за учешће у убиству Славка Ћурувије, сазнаје РТС. У 17 сати Александар Вучић одржаће конференцију за новинаре, на којој ће, како се очекује, говорити докле се стигло у истрази Ћурувијиног убиства.

Милан Радоњић и Ратко Ромић, осумњичени за учешће у убиству новинара и власника Дневног телеграфа Славка Ћурувије, ухапшени су око поднева у Београду.

Како РТС сазнаје, кривичном пријавом за убиство Ћурувије биће обухваћени и бивши начелник Службе државне безбедности Радомир Марковић и оперативац те службе Мирослав Курак, кога су медији означили као егзекутора.  

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић одржаће у 17 сати конференцију за новинаре, на којој ће, како се очекује, говорити докле се стигло у истрази убиства Славка Ћурувије.

На конференцији ће говорити и министар правде Никола Селаковић, специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић и председник Комисије за истрагу убистава новинара Веран Матић.

Вицепремијер Вучић је недавно изјавио да иза убиства Славка Ћурувије стоји држава и да су налогодавци живи.

Протеклих дана у медијима су наведена четири имена (прво)осумњичених. 

Радомир Марковић (68), бивши шеф тајне полиције, служи максималну казну затвора од 40 година због организовања политичких убистава, а признао је да је то радио по наређењу Слободана Милошевића. Био на челу ДБ-а од 1998. до непосредно пре хапшења крајем јануара 2001.

Милан Радоњић (54) радио је у Другом одељењу београдског ДБ-а пре него што је, на препоруку Мирјане Марковић, именован седам дана пре убиства Ћурувије за шефа београдског центра. Осуђен је на осам година затвора због напада на лидера СПО-а Вука Драшковића у Будви. Пресуда је поништена и сада му се поново суди.

Ромић (51) је некадашњи оперативац у Другом одељењу Центра ДБ-а у Београду. Брзо је напредовао када је Радоњић именован за шефа. Постао је начелник Шестог одељења београдског центра. И Ромићу је суђено за атентат на Драшковића, али је и њему, као и Радоњићу, пресуда поништена.

Мирослав Курак (43) раније је био телохранитељ некадашњег заменик шефа ДБ-а Франка Симатовића. У време убиства Ћурувије био је у обезбеђењу Милорада Вучелића, а претходно је чувао Марка Милошевића. После званичних најава 2006. да ће бити окончана истрага за убиство Ћурувије, напустио је Србију и отишао у Танзанију. Курак и Ромић су кумови.

Хапшење двојице осумњичених поздравили су СПО, ДС и новинарска удружења. 

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, током НАТО бомбардовања, испред зграде у којој је живео, у Светогорској улици број 35.

У Ћурувију је испаљено 17 метака. С њим је у тренутку убиства била и његова супруга Бранка Прпа.

Дневни лист Политика експрес је 6. априла објавио текст под насловом "Ћурувија дочекао бомбе" у којем је власник Дневног телеграфа оптужен за "прижељкивање бомби и издају".

Дан раније, тај текст је прочитан у Другом дневнику РТС-а.

Истрага је, практично, почела одмах после убиства и није дала никакве резултате да би озбиљније била обновљена тек после 2000. године, али није било кривичних пријава ни подизања оптужнице, све до ове године.

Из материјала који су доспели у јавност могло се закључити да је ликвидацију Ћурувије организовала тајна полиција, а да су извршиоци били припадници подземља.

Нове чињенице, међутим, указују на то да су цео злочин организовали и извели припадници тадашње Службе државне безбедности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво