Укинуте пресуде за ратни злочин у селу Ловас

Пресуду осуђенима за ратни злочин у славонском селу Ловас, Апелациони суд је укинуо и вратио Вишем суду на поновно суђење. Мештани Ловаса огорчени укидањем пресуде.

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду осуђенима за ратни злочин у славонском селу Ловас и предмет вратио Вишем суду на поновно суђење, објављено је на сајту тог суда.

Првостепеном пресудом Вишег суда у Београду из јуна 2012. године група од 12 оптужених била је осуђена на казне затвора од четири до 20 година.

Осуђени су по четири припадника сеоске власти и територијалне јединице ЈНА из Ваљева, као и шест добровољаца из паравојне формације "Душан Силни".

Они су пред Одељењем за ратне злочине Вишег суда у Београду били оптужени да су у октобру и новембру 1991. натерали сеоско становништво хрватске националности у минско поље, због чега је погинуо "неутврђени број цивила".

По налазу Апелационог суда првостепена пресуда донета је уз битне повреде одредаба кривичног поступка, што изреку пресуде чини неразумљивом и противречном.

Такође нејасно је шта је подразумевало наређење за напад на село Ловас, шта је био циљ напада и које радње су окривљени и припадници оружаних снага којима су командовали били овлашћени да предузимају у складу с наредбом, додају у суду.

Мештани Ловаса огорчени

Мештани Ловаса огорчени су и разочарани одлуком жалбеног суда у Београду о укидању првостепене пресуде којом је 14 припадника некадашње ЈНА и паравојних формација осуђено због ратних злочина у том селу у источној Славонији, речено је на конференцији за новинаре у Ловасу.

Начелница општине Ловас Тања Паша упозорила је да ће породицама жртва тешко пасти поновни одлазак у Београд да би сведочили, пренели су локални медији.

"Мислим да је све кренуло погрешним смером и да неће довести до кажњавања оних који су за тај злочин одговорни", нагласила је Паша и додала да је реч о обезвређивању жртава.

Представник породица 70 убијених мештана Ловаса Адам Рендулић оценио је да је укидање пресуде "нови пуцањ у жртве Ловаса".

Наташа Кандић из београдског Фонда за хуманитарно право рекла је да је пресуда Жалбеног суда срамотна и упитала се шта може донети ново суђење, осим да потврди већ утврђено. 

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2014, 01:47)
anonymous [нерегистровани]

Ako je neutvrđen broj?

Pa za šta im se sudi? Broj poginulih može biti nula ili 150, kakva je to optužnica?