Трибунал: Младић сведочи на суђењу Караџићу

Према одлуци Хашког трибунала, Ратко Младић мора да се појави као сведок на суђењу Радовану Караџићу. Младићева одбрана тражи да се захтев одбаци јер оптужени не може бити приморан да сведочи на своју штету. Судије наглашавају да се сведочење не може употребити ни у једном другом процесу.

Хашки трибунал издао је обавезујући налог којим Ратку Младићу налаже да сведочи на суђењу Радовану Караџићу, на захтев самог Караџића.

Како пише у одлуци расправног већа, планирано је да Младић у одбрану Караџића сведочи "у јануару 2014".

Караџић је захтев да суд обавеже Младића да сведочи у његову одбрану поднео још у априлу, након што је Младић одбио да то добровољно учини.

Обојица су, поред осталог, оптужени за геноцид над 7.000 Муслимана у данима пошто је Војска Републике Српске, 11. јула 1995, заузела ту енклаву у источној Босни која је била под заштитом УН.

У поднеску, Караџић је навео да од Младића очекује да потврди да њега (Караџића) никада није обавестио "да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да се стрељају или да су били стрељани".

Караџић од Младића очекује и да посведочи да се њих двојица "никада нису договорили, нити планирали да протерају Муслимане или Хрвате".

Оптужница их терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

Младић би, према Караџићевом очекивању, требало да потврди и да је Караџића редовно уверавао да ВРС не отвара неселективну и несразмерну ватру на Сарајево, као и да није испалила гранате које су, у два инцидента, убиле и раниле стотине цивила на пијаци Маркале, 1994-95. године.

И Младић и Караџић оптужени су за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

По Караџићевом поднеску, Младић би требало да потврди и да је ВРС у пролеће 1995. "у доброј вери" узела припаднике Унпрофора за ратне заробљенике, а не за таоце, како се наводи у оптужници против обојице.

Током исказа, Младић би требало да коментарише и своје обимне забелешке, начињене током рата у БиХ, које поседује и користи тужилаштво.

Младићева одбрана затражила је у мају да Трибунал одбаци Караџићев захтев, зато што, према правилима, оптужени не може бити приморан да сведочи на своју штету, што би, према браниоцима, исказ на суђењу Караџићу био за Младића.

Одбрана генерала Младића тврдила је и да му нарушено здравствено стање дозвољава да учествује само на свом суђењу.

Усвајајући Караџићев захтев да Младића обавеже на сведочење, расправно веће оценило је да здравствено стање, иако нарушено, не спречава нужно Младића да сведочи, одбацујући сугестију одбране да генерал није у стању да да смислен исказ.

Упозорење одбране да би сведочењем у одбрану Караџића, генерал Младић могао бити принуђен да сведочи на своју штету, судије су одбациле, наглашавајући да се сведочење не може употребити ни у једном другом процесу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво