Читај ми!

Матовић: Караџић се информисао са Си-Ен-Ена

Сведок одбране Владимир Матовић рекао да му је у јулу 1995. Караџић на Палама рекао да се о дешавањима у Сребреници информише с телевизије Си-Ен-Ен.

На суђењу Радовану Караџићу, сведок одбране Владимир Матовић изјавио је пред Хашким трибуналом, да му је у јулу 1995. године Караџић на Палама рекао да се о дешавањима у Сребреници информише с телевизије Си-Ен-Ен.

"Караџић ми је рекао да му је основни извор информација Си-Ен-Ена", казао је Матовић који, није могао да прецизира када се тачно састао с Караџићем, преноси Бета.

На питање Караџића да ли је било "говора о заробљеницима", Матовић је одговорио да су о томе разговарали "много касније", када је нобеловац Ели Визел "на позив председника (СР
Југославије Добрице) Ћосића дошао да добије информације о логорима" у РС.

"Ја сам био код вас и пренео Визелу да ће имати сву помоћ", казао је Матовић. 

Логоре у РС, Визел је обишао у лето 1992, када је Матовић био саветник за штампу тадашњег председника СРЈ Ћосића.

Матовић је посведочио и да му је у јулу 1995. Караџић рекао да "има информација колико и ја ... и да је чуо за једну бабу убијену, каквих 7.000 војника".

Оптужница тадашњег председника РС и врховног команданта њених оружаних снага, Караџића (68) терети за геноцид над 7.000 Муслимана у Сребреници у данима пошто је Војска РС 11. јула 1995. заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Караџић, који се брани сам, намеравао је да у спис уведе сведокову писану изјаву, али је расправно веће то одбило пошто се показало да Матовић није у стању да одговара на питања тужилаца без читања изјаве.

У тој писаној изјави Матовић, који је у јулу 1995. био "на располагању" у Председништву СРЈ, описао је како се, пре одласка на Пале, у Зворнику састао с извесном "Нађом", по налогу тадашњег министра одбране СРЈ Павла Булатовића. "Нађа" је била "оперативна веза" Београда са "пријатељима у НАТО".

Матовићу је, према његовој писаној изјави, "Нађа" рекла да "постоји опасност од 'јастребова' у НАТО", Немаца и Американаца, "који су у кконтакту, преко обавештајних кругова, са официрима ВРС", јер они припремају "масовније страдање муслиманских цивила како би то било оправдање за напад (НАТО) на РС".

Ту "сензационалну вест", Матовић је, како је казао, затим отишао да пренесе Караџићу, али он није био од помоћи пошто се информисао са Си-Ен-Ена.

На тумачење тужитељке Керолин Еџертон да то значи да је ликвидација 7.000 сребреничких Муслимана била "међународна завера", Матовић није могао да пружи јасан одговор, рекавши: "Ја своју изјаву нисам видео пошто сам је дао".

Председавајући судија Огон Квон питао је, потом, сведока "шта му је рекла Нађа". "Она је мени рекла оно што је дословно наведено у изјави", одговорио је Матовић после чега је расправно веће одбило да изјаву прихвати у доказе.

На питање тужитељке да ли данас прихвата да су српске снаге у Сребреници убиле 7.000 Муслимана, сведок је одговорио "прихватам", рекавши, међутим, да "први пут чује тако заокружену цифру" и да му "није јасно" ко су ти "војници" који су погинули, кад је Сребреница
имала око "1.800 становника и 300 кућа".

"Ја знам за повећање наталитета које су они (Муслимани) усвојили од Албанаца, а који је најјаче оружје против Европљана", казао је Матовић. Сугерисао је и да су десетине хиљада муслиманских цивила из Сребренице отишле за батаљоном Унпрофора "јер им је обећан азил и
запослење у Европи и Америци".

На поновљено питање судије Квона прихвата ли данас да су убијене хиљаде сребреничких Муслимана, Матовић је одговорио: "Ја не могу да прихватим нешто и изјављујем оно што не знам... Ја не могу да прихватим као чињеницу оно што је пропаганда".

После Матовића, Караџић је пред судије, као сведока одбране, извео Милоша Милинчевића, који сведочио о очувању мира и мањина у општини Србац, чији је председник током рата у БиХ био.

Суђење Караџићу биће настављено сутра. Оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво