Захвалност ватрогасцима

Градоначелник Ужица Јован Марковић одао признање радницима Ватрогасно-спасилачког батаљона, особљу Хитне помоћи Дома здравља и свим грађанима ангажованим у санирању последица несреће у фабрици "Први Партизан".

Радницима Ватрогасно-спасилачког батаљона, особљу Хитне помоћи Дома здравља и свим групама грађана и појединцима који су били ангажовани у санирању последица несреће која се пре пет дана догодила у Предузећу "Први Партизан", одао је признање градоначелник Ужица Јован Марковић.  

"У несрећној ноћи за овај град, ви сте својим телима, опремом којом располажете, али пре свега личном храбросћу и професионалношћу, спречили да се трагедија, која је задесила ову фирму, не претвори у трагедију целог града", рекао је Марковић у обраћању приликом посете Ватрогасно-спасилачком батаљону МУП-а.

Командант батаљона ужичких ватрогасаца Саша Цицварић је рекао да су припадници његове јединице имали основни задатак да не дозволе да се ватра, после експлозија у подземним постројењима фабрике, не прошири на магацин готових производа, у коме је било стотинак тона муниције.

"Били смо свесни да би експозијом у тим просторима било угрожено свих стотинак радника у погонима фабрике, али и животи више стотина њихове родбине и грађана, кој су се окупили пред капијама Фабрике", рекао је Цицварић, истакавши да је у гашењу пожара учествовало 50 ватрогасаца, са 18 возила, уз помоћ колега из Чајетине, Пожеге, Ариља, Косјерића и Чачка.

У овој интервенцији, најсложенијој у историјату ове ватрогасне јединице, испољени су и лични примери храбрости, пожртвовања, али и увежбаности комплетне јединице.

Међу првим ватрогасцима који су те кобне ноћи стигли пред тунеле "Првог Партизана", из којих је после еклозија куљао отровни дим, био је Миодраг Сарвановић.

"У унутрашњост тунела водили су нас радници обезбеђења те фабрике, који су нам указали на опасност од екплозије магацина. Нисам осећао страх, знао сам да спасавам животе својих суграђана, од којих су неки били и моја родбина, пријатељи или познаници", казао је Сарвановић.

Гасили пожар и ватрогасци који нису били на дужности

Међу ватрогасцима који су те ноћи учестовали у акцији гашења пожара били су и Тања Бошковић, једина жена у тој ватрогасној јединици, која је тог дана имала слободан дан, као и Горан Костић, који је био на годишњем одмору.

Градоначелник Ужица одао је признање и екипи Хитне помоћи ужичког Дома здравља и пријемном одељењу Опште болнице, на професионалношћу коју су исказали током трагедије у "Првом Партизану", када су збринули 16 повређених радника и два ватрогасца.

Међу седам екипа Хитне помоћи, које су одмах после дојаве о трагедији стигле на место несреће, била је и др Снежана Дивковић, која се уз помоћ ватрогасаца и радника обезбеђења фабрике, уз ризике и властите сигурности, пробила до педесетак радника којима је био неопходан кисеоник.

Директор Здравственог центра Ужица Дарко Маринковић је оценио да је здртавствна служба Града, у критичном моменту за "Први Партизан" и град Ужице, функционисала и деловала у складу са својим обавезама и дужностима, уз лично ангажовање свих запослених од којих су неки били и на одмору.

Дирекотр Дома здравља Зоран Димитријевић је рекао новинарима да у несрећи која је погодила град Ужице, поред ватрогасаца и радника Хитне поћи, који су показали своју стручност, професионалност, одговорност и личну храброст, треба одати признање и многобројним грађанима и њиховим удружењима који су понудили помоћ, апострофирајући на удружење таксиста, који су бесплатно превозили грађане, као и многобројне добровољне даваоце крви коју су понудили своју помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво