Читај ми!

Тужилаштво тражи 15 година затвора за Јуришића

У завршној речи на поновљеном суђењу ратном старешини полиције БиХ Илији Јуришићу, Тужилаштво за ратне злочине предложило 15 година затвора због оптужби да је наредио напад на колону војника ЈНА у Тузли 1992. године, када је погинуо најмање 51 војник.

Тужилаштво за ратне злочине предложило је суду да ратног старешину полиције БиХ Илију Јуришића осуди на 15 година затвора због оптужби да је наредио напад на колону војника ЈНА у Тузли 1992. године, када је погинуо најмање 51 војник.

У завршној речи на поновљеном суђењу, Тужилаштво је образложило да је током вишегодишњег поступка доказано да је Јуришић извршио ратни злочин и да треба да буде осуђен на затворску казну.

Након што Јуришићева одбрана изложи своју завршну реч, Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду заказаће датум за изрицање првостепене пресуде у том случају.

Јуришићу је прву пресуду којом је био осуђен на 12 година затвора због кривичног дела недозвољена средства борбе, односно напада на колону ЈНА 1992. године, укинуо Апелациони суд у Београду 11. октобра 2010. и наложио да му се суђење понови пред првостепеним судом и новим судским већем.

Истог дана Апелациони суд му је укинуо и притвор у ком је провео две и по године.

Њему се поново суди због оптужбе Тужилаштва за ратне злочине да је, као дежурни оперативног штаба станице безбедности Тузла, наредио напад на колону војника ЈНА која се повлачила из касарне "Хусинска буна", 15. маја 1992. године, речима "на ватру одговори ватром".

У нападу на колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године погинуо је најмање 51 војник, око 50 је рањено, а уништен је и већи број санитетских возила.

Апелациони суд је у налогу за понављање првостепеног поступка наложио суду да утврди зашто се тузлански гарнизон повлачио и по чијој наредби.

Првостепени суд је добио налог и да утврди да ли је Јуришић знао за "перфидни план" кризног штаба Тузле на челу са Мехмедом Бајрићем.

Према ставу Апелационог суда, првостепени суд треба да истражи и утврди улогу кризних штабова током сукоба у Босни.

Јуришић је у јулу прошле године на почетку поновљеног суђења негирао кривицу, истичући да му је "савест мирна и образ чист".

Поред осталог, Јуришић је навео да није био старешина и да ни о чему није могао самостално да доноси одлуке.

Јуришић је био ухапшен 14. маја 2007. године на београдском Аеродрому "Никола Тесла", по међународној потерници. Тужилаштво за ратне злочине преузело је предмет од Војног тужилаштва у Београду 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи