Читај ми!

Крајишник: Циљеви били политички, не војни

Стратешки циљеви Војске Републике Српске били су политички, а не војни, рекао је Момчило Крајишник на суђењу Радовану Караџићу. Војска је спонтано деловала у одбрани српског народа и територија, рекао је Крајишник.

Један од ратних лидера босанских Срба Момчило Крајишник тврдио је на суђењу Радовану Караџићу да Војска Републике Српске није силом остваривала шест стратешких ратних циљева које су 1992. формулисали он и Караџић.

Крајишник је то тврдио док га је, као сведока одбране, унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер који му је предочио низ доказа да је политичко вођство Републике Српске у мају 1992. наложило војсци да оствари стратешке циљеве од којих је био први и свеобухватан насилно раздвајање од Муслимана и Хрвата.

Не поричући да је као председник Скупштине РС учествовао у формулисању тих стратешких циљева, Крајишник је тврдио да су они били "политички", а не "војни", односно да је намера била да се постигну преговорима у складу с планом португалског дипломате Жозеа Кутиљера, а не силом.

Сведок је, стога, негирао да је ВРС од њега и Караџића добила задатак да силом оствари стратешке циљеве.

"Стратешки циљеви били су платформа за преговоре... Циљ политичког руководства није био да се заузму територије и силом наметне политичко решење... Знали смо да се рат мора окончати пристанком све три стране", одговорио је Крајишник.

Потврђујући да су српске снаге контролисале 70 одсто територије БиХ, сведок је инсистирао да ВРС није остваривала стратешке циљеве, на које су босански Срби, иначе, "имали право".

"Да је Младић остваривао стратешке циљеве, узео би део Сарајева, изашао би на море", рекао је Крајишник, сугеришући да је ВРС "спонтано" деловала у "одбрани" српског народа и територија.

"Наш циљ био је, не да се уједини РС са Србијом, него да буде мека граница", рекао је сведок, тврдећи да је данас тако.

Тужилац Тигер питао је Крајишника и сматра ли да је "криминално наређење" којим је ВРС с пролећа 1993. добила задатак да смишљеним дејствима из Подриња отера непријатеља, "заједно са муслиманским становништвом".

"Ја сам то потврдио на мом суђењу, на вашу сугестију... Аутор, генерал (Радивоје) Милетић после ми је рекао да не зна како се поткрала таква грешка... чудио се. Младић од нас никада није добио задатак да етнички очисти Подриње... Етничко чишћење никад није било политика наша", одговорио је сведок.

Тадашњег Младићевог помоћника, пуковника Милетића Трибунал је неправоснажно осудио на 19 година затвора због учешћа у злочину у Сребреници 1995. године.

Негирајући да је имао сазнања о злочинима над несрпским становништвом, Крајишник је тврдио да од врха ВРС "никада нисам чуо да кажу: 'десили су се неки злочини' за које сам сазнао на овом суду".

Тужилац Тигер сутра ће наставити унакрсно испитивање Крајишника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи