Повреда Лаушевићевог права на одбрану

Републички тужилац Слободан Радовановић поднео је захтев за заштиту законитости, поводом пресуде Врховног суда Црне Горе којом је глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора.

Поводом пресуде Врховног суда Црне Горе којем је глумцу Жарку Лаушевићу повећана казна са четири на 13 година затвора, републички тужилац Слободан Радовановић поднео је захтев за заштиту законитости.

Радовановић сматра да је дошло до повреде закона и Лаушевићевог права на одбрану с обзиром на то да некадашњи савезни државни тужилац никада није одлучио о његовом захтеву за заштиту законитости, пошто је у то време био блокиран рад савезних правосудних органа, изјавио је портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић.

Зорић је у изјави Танјугу напоменуо да је републички тужилац надлежном суду поднео захтев сходно Закону о јавном тужилаштву за одлагање казне затвора, односно извршење кривичне санкције.

Одлучује Врховни суд Србије 

О захтеву републичког јавног тужиоца одлучиваће Врховни суд Србије.

Поред овог захтева, Врховни суд би у току септембра, како је раније најавио, требало да одлучи о захтеву Лаушевићевих бранилаца за ванредно ублажавање казне затвора.

Лаушевић се сада налази у притвору у Њујорку где је 2. јула ухапшен, јер није имао боравишне папире.

Амерички суд 14. септембра треба да одлучи да ли ће Лаушевића депортовати у Србију или ће сачекати захтев за изручење, пошто је за Лаушевићем и даље на снази потерница коју је за њим расписао Трећи општинску суд у Београду 2002. године.

Пошто је у притвору до изрицања првостепене пресуде провео четири и по године, остало му је да одслужи још осам и по година.

После више изречених пресуда које су укидане, Врховни суд Црне Горе је 2001. године изрекао Лаушевићу правоснажну пресуду од 13 година затвора, због које сада српски тужилац тражи заштиту законитости.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво