Суђење Караџићу 19. октобра

Некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу суђење пред Хашким трибуналом почиње 19. октобра. Претпроцесна конференција 6. октобра.

У Међународном трибуналу за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу одржана је Статусна конференција у поступку против некадашњег председника Републике Српске Радована Караџића, на којој је 19. октобар одређен као датум почетка суђења.

Председавајући судија О Гон Квон је рекао да ће претпроцесна конференција бити одржана 6. октобра.

Караџић је током расправе уложио оштар протест, тврдећи да "није спреман" за почетак процеса, и затражио је да судско веће поново размотри ту одлуку, али је судија Квон то одбио.

"Молим вас да прихватите да ја не могу да будем спреман, ово није просечан предмет за какав је одбрани потребно две године да се припреми, ово је најсложенији и најсвеобухватнији предмет пред Трибуналом до сада. Ако уђем на тај начин у процес, ја немам никакве шансе да се одбраним", рекао је Караџић.

Оптужени је тврдио и да му је већину материјала од "милион страница", изјава "500 сведока" и извештаја 26 вештака, тужилаштво доставило тек у мају.

Караџић је рекао и да "још не зна за шта је оптужен" зато што је судско веће наложило тужиоцима да додатно смање број тачака и инцидената у оптужници.

Судија Квон је, међутим, узвратио да је одлука о почетку суђења донета и да је Караџић имао довољно времена да се припреми.

Додатно смањити број тачака оптужнице

Председавајући судија је проценио да, по виђењу већа, суђење Караџићу не сме трајати дуже од 2,5 године, а да "у најгорем случају" мора бити завршено у року од три године.

Оценивши да је зато неопходно да тужилаштво додатно смањи број тачака оптужнице или инцидената наведених у њима, судско веће је наложило тужиоцу Алану Тигеру да број општина о којима ће изводити доказе о етничком чишћењу смањи на 10 до 12.

Судија Квон је сугерисао тужиоцу да одустане и од извођења доказа о експлозији на пијаци Маркале у Сарајеву, констатујући да "постоји спор о томе ко је гранату испалио". По сугестији судије, тај инцидент није репрезентативан за оптужбе против Караџића, осим ако тужилаштво нема доказе да је Караџић лично "испалио гранату или наредио да она буде испаљена".

Судија је тужиоца Тигера позвао да размисли и о уклањању оптужбе о "насумичном убијању" у Сребреници у јулу 1995. године, указавши да су битније оптужбе које Караџића на терет стављају организовано и систематско стрељање сребреничких муслимана.

По одлуци судског већа, тужиоци морају до 18. септембра поднети нови предлог за смањивање оптужби, а Караџићу је остављен рок до 30. септембра да на тај предлог одговори.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи