Радоњић и Бата осуђени, казна застарева

Осуђени бивши начелник ДБ-а Милан Радоњић и Стеван Бата због незаконитог хапшења колеге Владимира Николића. Пресуда неће бити извршена због застарелости која ступа на снагу 4. октобра, пре правоснажности пресуде.

Бивши начелник београдског центра Државне безбедности (ДБ) Милан Радоњић осуђен је пред Другим општинском судом на шест месеци затвора, а радник ДБ-а Стеван Бата на пет месеци затвора због незаконитог хапшења њиховог колеге Владимира Николића.

Радник ДБ-а Веселин Лечић ослобођен је оптужбе за незаконито хапшење, а Горан Живаљевић ослобођен је оптужбе за изнуђивање исказа Николићу.

Пресуда, међутим, неће бити извршена јер 4. октобра наступа апсолутна застарелост, пошто се догађај описан у оптужници десио на тај дан 1999. године, а данашња пресуда неће бити правоснажна до тог датума.

Бранилац оштећеног Николића, адвокат Владан Гајић рекао да је данас изречена "пресуда под знацима навода". Гајић је додао да је тужилаштво потрошило седам година, а суд три године.

"Стари режим је на власти у правосуђу и лицемерна је одлука српског правосуђа", казао је Гајић.

Председник трочланог Судског већа Другог општинског већа Душан Агатоновић рекао је да је суд обавезан на суђење у разумном року, али се у јавности створила погрешна слика да је предмет држан у фиоци и одлаган.

Претреси одлагани због болести

"Оптужница је подигнута 2. маја 2006. године, а ступила је на снагу у септембру те године, седам година после догађаја", казао је Агатоновић и додао да је заказано 30 претреса, од којих 20 није одржано због болести окривљених, њихових бранилаца, сведока, оштећеног и лажних дојава о бомбама достављеним у зграду Палате правде.

Агатоновић је навео да је суд одмеравао казне по закону који је важио 1999. године, по којем је казна за то дело била од три месеца до пет година затвора, а да је суд имао у виду да су Радоњић и Бата неосуђивани и да су породични људи.

Владимир Николић који је био шеф аналитике ДБ-а, ухапшен је 1. октобра 1999. године и осуђен на затворску казну, а пуштен је из затвора после промена 5. октобра 2000. године и поступак против њега је обустављен.

Два дана после хапшења Николића, 3. октобра 1999. године, у инсценираној саобраћајној несрећи погинула су четворица функционера СПО-а, а прдседник те странке Вук Драшковић је повређен.

Радоњић је био један од оптужених за умешаност у то и ослобођен је на суђењу пред Врховним судом Србије, а судија Драгомир Милојевић рекао је да "има индиција да је Радоњић знао за план убиства, али без снаге доказа".

Тадашњи начелник ДБ-а Радомир Марковић и командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек осуђени су на по 40 година затвора због четвороструке погибије у инсценираној несрећи на Ибарској магистрали.

Николићев адвокат Владан Гајић рекао је у петак, у завршној речи, да су Николића 1. октобра 1999. године "отели припадници Јединице за специјалне операције" да не би сазнао за припрему убиства Драшковића.

Радоњић је у завршној речи за наводе Гајића рекао да су "чисте измишљотине и глупост".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво