Читај ми!

Условне казне за претње Бранкици Станковић

Тројица навијача Партизана правоснажно осуђена на вишемесечне условне казне затвора због угожавања сигурности новинарке Бранкице Станковић. Укинут други део пресуде, којом су тројица навијача била осуђена за насилничко понашање.

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на вишемесечне условне казне затвора тројицу навијача Партизана због угожавања сигурности новинарке и уреднице "Инсајдера" Бранкице Станковић претњама које су јој упутили током фудбалске утакмице Партизан - Шахтјор 16. децембра 2009. године.

Том одлуком суд је делимично потврдио пресуду из јула прошле године Првог основног суда у Београду, пошто је укинуо други део пресуде, којом су тројица навијача била осуђена за насилничко понашање и наложио да им се суђење понови.

Правоснажном пресудом вођа навијачке групе "Шедоус" Горан Кљештан и Александар Перишић кажњени су условно са 10 месеци затвора, са роком провере од четири године због кривичног дела угрожавање сигурности, објављено је на сајту Апелационог суда.

За исто дело Милану Гудурићу потврђена је казна од годину дана затвора, условно на пет година.

Они су осуђени јер су претећим скандирањем угозили сигурност Станковићеве и претили јој смрћу узвикујући паролу "Отровна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија" са јужне трибине стадиона Партизана.

У том периоду "Инсајдер" је истраживао деловање навијачких група разних клубова, па и спортског друштва Партизан.

Укинут је део пресуде којом је због насилницког понашања Драган Ђурдевић био осуђен на 10 месеци затвора, условно четири године, Немања Одаловић на 10 месеци, условно три године, а Немања Богдановић на шест месеци, условно пет година.

По налажењу Апелационог суда тај део пресуде је укинут јер је првостепени суд пропустио да јасно и прецизно одреди радње окривљених и њима проузроковану последицу, чиме је учинио битну повреду одредаба кривицног поступка.

У образложењу одлуке Апелационог суда се између осталог наводи да се основано жалбом браниоца Немање Богдановића наводи да у овом кривичном поступку није утврђено да је Богдановић значајније угрозио спокојство грађана, "јер нема доказа да су неки грађани (а посебно не у већем броју) били угрожени и да је било угрожено њихово спокојство".

Поступак против једног од вода навијачке групе Партизана "Алкатраз" Милоша Радосављевића Кимија био је раздвојен од овог јер је био у бекству, али је у међувремену правоснажно 16 месеци затвора, а казну је издржао у притвору и од априла је на слободи.

Први основни суд је пре две године, пред почетак судења, одбацио оптужницу и ослободио навијаче оптужбе за угрожавање сигурности новинарке Телевизије Б92 јер је, према образложењу судије оптужницу поднео неовлашћени тужилац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво