Вукчевић: Затражићемо изручење Егнера

Србија ће тражити изручење америчког држављанина Петера Егнер, који је током Другог светског рата служио у немачкој војси у Београду и одговоран је за смрт 17.000 цивила, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Вукчевић је у интервјуу агенцији Асошијетед прес казао да су у Београду прикупљају докази против Егнера (86), који је пореклом из бивше Југославије а сада живи у САД, како би му се судило у Србији.

"У наредних неколико дана биће и формално покренута истрага. Ми ћемо свакако затражити екстрадицију. То ће показати да ратни злочини никада не застаревају", изјавио је Вукчевић.

Министарство правде САД затражило је пре месец дана од савезног суда да укине америчко држављанство Егнеру, наводећи да је током Другог светског рата служио као стражар и преводилац у нацистичкој тајној полицији у Београду од априла 1941. до септембра 1943. године.

Егнер, који сада живи у Сиетлу, може бити изручен Србији једино ако му пре тога буде одузето америчко држављанство.

Америчко министарство навело је у предлогу упућеном Окружном суду у Сиетлу да је Егнер, када је затражио америчко држављанство 1966. године, прикрио чињеницу да је током рата служио у нацистичкој јединици.

У поднеску се такође додаје да јединица у којој је служио Егнер у јесен 1941. године убила 11.164 углавном Срба, Јевреја, Рома и комуниста.

Та јединица је почетком 1942. године извршила егзекуцију 6.280 јеврејских жена и деце пореклом из Србије, који су претходно држани у логору на Сајмишту и Бањици у Београду.

Наводи се да су убиства била свирепа и да су жене и деца убијени у специјално направљеним камионима у којима је пуштан смртоносни гас.

Поднет захтев за спровођење истраге против Егнера

Тужилаштво за ратне злочине Србије поднело је данас захтев за спровођење истраге против Петера Егнера, који се сумњичи да је као припадник тајне немачке службе одговоран за злочине почињене током Другог светског рата у Београду, изјавио је портпарол Тужилаштва Бруно Векарић.

Он у изјави Танјугу објаснио да се у захтеву за спровођење истраге, који је поднет Већу за ратне злочине Окружног суда у Београду, Егнер сумњичи за више кривичних дела ратних злочина против цивилног становништа, између осталих и за геноцид, јер је, као припадник тајне немачке службе - Гестапоа, имао намеру да истреби једну националну групу - Јевреје у Београду.

Векарић је рекао да је Тужилаштво дошло до доказа да је Егнер добио три одликовања нацистичке Немачке, међу којима је и гвоздени крст, а према указу Адолфа Хитлера, као заслужни припадник СС добио је немачко држављанство.

Портпарол Тужилаштва је подсетио да је пред међународним судом у Нирнбергу Гестапо проглашен за злочиначку организацију и додао да се докази прикупљени пред тим судом могу користити и у, евентуалном, поступку који против Егнера буде вођен у Србији.

"Након покретања истраге, Србија може да поднесе захтев за изручење Егнера из САД", објаснио је Векарић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи