Притвор због несреће у Ужицу

Због експлозије у "Првом партизану" петоро радника у једномесечном притвору, одлучио истражни судија после саслушања. Даљи ток истраге ће утврдити да ли је у фабрици била нарушена процедура приликом поступања у складишту барута или је сама процедура била неадекватна.

За петоро приведених због сумње да су одговорни за несрећу у ужичкој фабрици муниције "Први партизан", у којој је у четвртак увече седам радника погинуло, одређен је притвор до 30 дана, потврдио је портпарол републичког тужилаштва Томо Зорић.

После саслушања код истражног судије, по налогу општинског тужиоца у Ужицу, које је почело данас у 10 сати, притвор је одређен Велибору Јањићу (56), раднику на засипању барута, Милојки Тешић (56), шефу за противпожарну заштиту, Милисаву Ђерићу (49), пословођи, Првославу Ђерићу (43), руководиоцу погона и Зорану Ћировићу (45).

МУП је раније саопштио да су осумњичени одговорни, јер се нису придржавали мера заштите на раду и нису поштовали упутства о манипулисању барутом, што је довело до смрти радника и уништења имовине.

Резултати истраге показали су да је гушење угљен-моноксидом узрок смрти седморо радника ужичке фабрике, а да је узрок експлозије људски фактор.

Град Ужице и предузеће "Први Партизан" опростили су се јуче од својих суграђана комеморативном седницом.

На месним гробљима сахрањено је пет радница. У Ужицу, Видојка Терзић и Јелена Лончаревић, Гордана Ђокић на локалном гробљу у Врујцима, Биљана Луковић у Севојну и Јасминка Остојић у Буару.

Драган Миловановић и Светлана Ђурић сахрањени су данас на месним гробљима у Турици и на Белој Земљи код Ужица.

Истрага у фабрици "Први партизан" 

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да се испитује да ли је у фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу нарушена процедура приликом поступања у складишту барута или је сама процедура неадекватна.

"Не треба ићи у другу крајност и правити лов на вештице, али се одговорност мора утврдити да се овакви случајеви не би понављали", рекао је министар Дачић.

Дачић је навео да погинули радници нису имали везе са погоном у ком се десила експлозија, као и да они нису допринели несрећи, нити су били њен узрок.

"Протеклих година сличне несреће нису биле у надлежности полиције и запослени у 'Првом партизану' су рекли да полиција први пут долази у ту фабрику", рекао је Дачић.

Према његовим речима, са Министарством одбране договорено је оснивање новог сектора за заштиту и спасавање у оквиру МУП-а, који ће заменити досадашњи Сектор за заштиту и спасавање.

"Нови Сектор ће објединити све ресурсе из тих ствари, а надлежност ће му бити и испитивање да ли су у ужичкој фабрици биле испоштоване све мере противпожарне заштите, затим заштите на раду и свега осталог што је важно за безбедност радника, као и целог града, с обзиром да се 'Први партизан' налази у граду", рекао је министар.

Министар је нагласио и да је правовременом реакцијом служби за спасавање и ватрогасаца спречена много већа катастрофа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво