Читај ми!

Случај Клечка, Љимај ослобођен

Бивши командант ОВК Фатмир Љимај ослобођен је кривице за мучење и убијање српских и албанских цивила у затвору у селу Клечка. То је било друго суђење Љимају у овом случају. Ослобођена још деветорица оптужених за ратне злочине.

Суд у Приштини ослободио је Фатмира Љимаја, некадашњег команданта ОВК, на поновљеном суђењу за случај Клечка, то јест он је ослобођен кривице за мучење и убијање српских и албанских цивила у затвору у том селу.

Мешовито судско веће Еулексових судија од двоје Еулексових и једног косовског судије ослободило је оптужби и остале окривљене у том предмету: Арбена Краснићија, Насера Краснићија, Насера Шаљу, Неџмија Краснићија, Бехљуља Љимаја, Шабана Шаљу, Сабита Шаљу, Бесима Шурдаја и Рефкија Мазрекуа.

Поновљено суђење пред мешовитим већем наложио је Врховни суд Косова прошле године у новембру, када је поништена пресуда првостепеног суда којом су Љимај и остали ослобођени оптужби.

Ова пресуда била је у великој мери заснована на одлуци да се одбаци кључно сведочење бившег чувара у затвору Клечка Агима Зогаја, који је био сведок злочина и забележио их у свом дневнику.

Зогај је пронађен мртав у септембру 2011. године у Немачкој, месец дана пре почетка првог процеса, а његову смрт немачке власти су окарактерисале као самоубиство.

Међутим, мешовито веће Врховног суда одлучио је да Зогајеви докази могу да се употребе на поновљеном суђењу.

У јуну су свих десеторо окривљених у предмету Клечка пуштени из кућног притвора, али су били дужни да се свакодневно јављају станици полиције.

Судија Еулекса из Основног суда у Приштини окончао је 3. септембра меру кућног притвора за десет особа осумњичених у случају Клечка, а наложено им је да се јављају у полицијску станицу два пута недељно.

Поред тога, оптуженима није било дозвољено да напуштају Косово.

Ово је био први случај да се једном истакнутом заповеднику ОВК суди за ратне злочине у локалном суду.

Ослобађајућу пресуду поздравили су председник косовске Скупштине Јакуп Краснићи и премијер Хашим Тачи.

Породице убијених за прекид сарадње са Еулексом

Због ослобађајуће пресуде породице киднапованих и убијених на Косову најављују да ће прекинути сваку сарадњу са Еулексом.

"Данашња ослобађајућа пресуда за Фатмира Љимаја и његових деветоро саизвршилаца, где је било и сведока и доказа, потпуно је поразила породице киднапованих и убијених", рекла је представница Удружења Гордана Ђикановић за агенцију Бета.

Према њеним речима, проблем је још већи јер Клечка није имагинарна масовна гробница, већ јама из које су есхумирани посмртни остаци који су идентификовани и предати породицама.

"Остаци тих девет идентификованих, масакрираних тела су сахрањени. Неко је убио те људе, чак је мало јасних случајва као што су те две масовне горобнице - Клечак и Волујак. Ако их нису убили Љимај и 'другови', за које се то поуздано зна, онда захтевамо од Еулекса да истражи ко је", рекла је Ђикановићева.

Веровали смо да је сарадња са Еулексом искрена, рекла је Ђикановићева и додала да је једино проблем што сви путеви откривања злочина над Србима воде до политичког и државног врха Косова.

"Немамо више коме да верујемо и коме да се обратимо, веровали смо том суду састављеном од Еулексових судија, а испало је да од тога нема ништа", додала је она.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво