Тужилаштво: Жалбе Улемека и Јовановића неосноване

Апелом Tужилаштва да се жалбе Милорада Улемека Легије и Звездана Јовановића одбију као неосноване, завршен јавни део седнице Врховног суда Србије у трећестепеном поступку. Одбрана затражила ослобађајуће пресуде или ново суђење. Улемеков адвокат тражи вештачење из иностранства.

Јавни део седнице Врховног суда Србије у трећестепеном поступку против Милорада Улемека Легије и Звездана Јовановића завршен је данас апелом Tужилаштва да се њихове жалбе одбију као неосноване, док је одбрана затражила ослобађајуће пресуде или ново суђење.

О трећестепеним жалбама одбране Улемека и Јовановића на другостепену пресуду којом су осуђени на максимане казне затвора од 40 година, одлучиваће на нејавном делу седнице седмочлано веће Врховног суда, које пресуду може да потврди, да је преиначи или да наложи ново суђење.

Улемеку и Јовановићу тада преостаје једино још да поднесу ванредне правне лекове.

Седници Врховног суда није присуствовао Улемек пошто је у среду обавестио Судско веће да жели да напусти судницу јер сматра да је "суђење фарса" и да се судије Врховног суда неће ништа питати о пресуди, а потом је враћен у ћелију Окружног затвора.

Заменик републичког јавног тужиоца Милан Бојковић навео је да су жалбе одбране "конструкције из визуре оптужених" које немају утемељење у изведеним доказима.

Јовановић је на данашњој седници, обраћајући се Судском већу после прочитаних жалби, рекао: "Нисам убио Зорана Ђинђића и нисам ранио Милана Веруовића. Не тражим ништа од суда, донећете своје одлуке".

Одбрана тражи вештачење експерата из иностранства

Један од Улемекових адвоката Александар Зарић рекао је да је одбрана тражила од установе у Русији вештачење убиства Ђинђића и најавио да ће то вештачење тражити и од установа "једне западне земље и једне неутралне земље".

"Желимо да проблем Улемека интернационализујемо како бисмо добили реконструкцију убиства Ђинђића коју он у Србији не може да добије и како би се за историју утврдило ко је заиста убио Ђинђића", рекао је Зарић.

Улемеков адвокат Слободан Миливојевић позвао је судије Врховног суда да раде по закону и напоменуо да би они требало да донесу пресуду у предмету у којем је првостепену пресуду у Специјалном суду изрекла садашња председница Врховног суда Ната Месаровић, подсетивши их да у Србији следи реизбор свих судија.

Мистерија "трећег метка" 

Улемекови адвокати су у жалбама навели да су, према исказима око 10 сведока из Ђинђићевог обезбеђења који су били на лицу места, испаљена три метка, а навели су и да сведоци нису препознали тројицу оптужених када су излазили из зграде у улици Адмирала Гепрата, те да су то била "фингирана тројица" чији је задатак био да скрену пажњу са "правог убице".

Пресудама Специјалног суда и Врховног суда утврђено је да је Јовановић испалио два хица из канцеларије у Адмирала Гепрата 14, од којих је један усмртио Ђинђића а други ранио премијеровог телохранитеља Милана Веруовића, који и данас тврди да је постојао и "трећи метак".

Утврђено је и да су из те зграде после убиства истрчали Јовановић и чланови земунског криминалног клана Александар Симовић и Нинослав Константиновић.

У децембру прошле године Врховни суд је у другостепеном поступку потврдио девет првостепених казни за убиство Ђинђића, а тројици оптужених смањио казне затвора.

Улемек је тада осуђен као организатор убиства а Јовановић као непосредни извршилац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво