Досије "Жута кућа": Докази уништени

Хашки трибунал уништио део доказа прикупљених у "жутој кући" у албанском селу Бурел, где су, наводно држани отети Срби. Истрагом названом "Дон Кихот" прикупљено укупно седам предмета, укључујући празне бочице од лекова и крхотине метала, за које се сумњало да би могли бити остаци хируршких инструмената.

Хашки трибунал је уништио укупно седам предмета, који су достављени у оквиру истраге о наводној крађу органа Срба, које су припадници Ослободилачке војске Косова отели после уласка међународних снага на Косово јуна 1999. године, наводи се у документима Трибунала у које је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

Први наводи о уништавању доказа доспели су у јавност још у априлу, када је аутор истраживања о албанским логорима Мајкл Монтгомери рекао да је Трибунал уништио део доказа, али без знања тадашње главне тужитељке Карле дел Понте, чија је књига "Лов" означила почетак озбиљније истраге о наводној крађи органа особа које су отели албански герилци.

Трибунал је средином јануара 2005. године затражио анализу четири празна паковања лекова, шприца, пластичне посуде и металних крхотина пронађених у објекту "за који се верује да су у њему држани затвореници које је ОВК заробила током рата на косову".

"Постоје наводи да су на затвореницима вршене операције како би се из њихових тела одстрањивали органи, вероватно бубрези, за транспантацију и продају најбољем понуђачу. Жртве су, посе тога, наводно убијане или су умирале од последица оперативног захвата или недостатка медицинске неге", наводи се у документу.

Наводи се и да су представници Хашког трибунала у истрази "жуте куће" у Бурелу учествовали као посматрачи, али су им докази накнадно предати како би били анализирани у форензичкој лабораторији, што је 13. јануара 2005. године и затражено од Рона Турнбула.

Празне бочице од лекова имале су исписане називе "транксен", "хлорофемикал", "цинаризин" и "бускопан", а од Турнбула је затражено да испита читав низ детаља у вези са тим лековима, укључујући начин употребе и мрежу дистрибутера.

Такође, први човек истраге назване "Док Кихот", Боб Рид затражио је да се утврди да ли су металне крхотине у ствари остаци хируршких инструмената.

Србија тражи објашњење Хага о доказима из истраге

Канцеларија Владе Србије за сарадњу с Хашким трибуналом најавила је да ће од Трибунала затражити објашњење у вези са доказима око трговине људским органима отетих и несталих Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији.

"У интересу је Србије и њених грађана, као и породица несталих и жртава, али и Хашког трибунала да се дође до истине око трговине људским органима на Косову и Метохији и северу Албаније", изјавио је Танјугу директор Канцеларије Душан Игњатовић и нагласио да ће држава предузети све да се расветле околности нестанка и судбине несталих.

Игњатовић је нагласио да ће бити проверени и наводи појединих медија о уништавању свих доказа хашких истражитеља о трговини људским органима и "жутом кућом" у којој су обављане операције и, уколико се покажу тачним, о томе затражити објашњење из Хага.

Дел Понте, Марти...

Бивша хашка тужитељка навела да је тужилаштво дошло до сазнања да су Србима који су 1999. године нестали на Косову вађени бубрези и други органи, који су кријумчарени и продавани страним клиникама.

Истрага српских власти усмерена је ка расветљавању околности под којима је око 300 Срба, отетих након окончања сукоба на Косову, пребачено у нелегалне логоре на северу Албаније, где су мучени, након чега су им хируршким интервенцијама одстрањивали виталне органе, које би касније продавали.

У међувремену, специјални известилац Савета Европе Дик Марти почео је истрагу о том случају, али му је већ приликом прве посете Албанији онемогућено да дође до "жуте куће" јер су локални Албанци блокирали пут.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се