Капетан Драган пуштен из притвора

Драган Васиљковић, после три и по године пуштен из притвора, јер је Суд у Аустралији усвојио жалбу на одлуку о изручењу Хрватској где је оптужен за ратне злочине. Капетан Драган био у притвору од 2006. године, на захтев хрватских власти које га терете за ратне злочине почињене у Книну 1991. године и селу Брушка 1993. године.

Капетан Драган Васиљковић пуштен је из притвора након одлуке Судског већа аустралијског Федералног суда да прихвати жалбу Васиљковића, уз образложење да не постоји "реална шанса" да ће он имати праведно суђење уколико буде изручен Хрватској, објавио је сиднејски "Хералд сан".

"Згрожен сам начином на који се према мени поступало", рекао је Васиљковић по изласку из притвора. "Посветићу остатак живота борби да се ни једном Аустралијанцу не догоди овако нешто. Хвала Богу на поштеним судијама и њиховој једногласној одлуци да ме пусте".

Након одлуке Суда Правни заступник Капетана Драгана адвокат Илија Глишић рекао је да је правда победила, и то не само за Драгана Васиљковића, већ за сваког аустралијског држављанина који би се нашао у истој ситуацији.

Хрватски министар правде Иван Шимоновић изјавио је у среду да очекује да ће Драган Васиљковић, ипак, бити изручен Хрватској или да ће, у супротном, за ратни злочин морати да одговара пред аустралијским судовима.

Судија Федералног суда у фебруару је одбацио жалбу Васиљковића, на одлуку нижег суда о изручењу и тиме подржао захтев хрватских власти о изручењу.

За дела која се Васиљковићу стављају на терет у Хрватској запрећена је максимална казна од 20 година затвора.

Васиљковић је признао да је био командант српских снага, али је негирао наводе да је подређенима наредио да убијају и пуцају на цивиле током рата у Хрватској 1991-1993. године.

Жупанијско државно Тужилаштво у Шибенику терети Васиљковића да је као командант јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно као командант наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао супротно одредбама Женевских конвенција.

Осумњичен је да је у јуну и јулу 1991. године у затвору у Книну, али и у фебруару 1993. године у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Терети се и да је као командант јединица за посебне намене у јулу 1991. године у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада и заузимања полицијске станице у Глини, приградског насеља Јукинац и села Горњи и Доњи Видушевац.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво