Читај ми!

Демограф: Нестало 7.692 Муслимана из Сребренице

Из Сребренице је нестало 7.692 Муслимана после пада енклаве у руке Војске Републике Српске у јулу 1995. године, рекао вештак оптужбе за демографију Хелге Брунборг сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

Сведочећи на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, вештак оптужбе за демографију Хелге Брунборг изјавио је да је 7.692 особа из Сребренице нестало после пада енклаве у руке Војске Републике Српске јула 1995. године.

Брунборг је прецизирао да је до 2009. године, када је суду поднео извештај, била идентификована 5.061 особа, односно 65,8 одсто списка.

За укупно 66,7 одсто са списка несталих, до тада је било утврђено да су мртви. Новије податке о броју идентификованих, ускоро ће, како је најавио тужилац Питер Меклоски, судијама пренети демограф Ева Табо и истражитељ тужилаштва Душан Јанц.

"Мислим да никада нећемо наћи све нестале особе, али смо све ближе и ближе", рекао је Брунборг.

Бивши командант Војске Републике Српске, Ратко Младић (70) оптужен је за геноцид над сребреничким Муслиманима, пошто је ВРС 11. јула 1995. године заузела ту "заштићену зону" УН.

Брунборг је објаснио је да је до листе несталих дошао укрштањем списка који је, одмах по паду Сребренице, начинио Међународни комитет Црвеног крста, између осталог, с резултатима пописа становништва Сребренице из 1991. и послератним гласачким списковима.

Вештак оптужбе назначио је да није нашао "ниједан пример организованог лажног пријављивања" нестанка особа из Сребренице, али је потврдио да је "било грешака", попут дуплирања имена несталих, што је исправљено.

"Ниједна измишљена особа није била регистрована као нестала", како би се број несталих повећао, рекао је Брунборг, истакавши да су имена свих за које је накандно утврђено да су живи, уклоњена с листе несталих.

Младићев бранилац Драган Иветић ће сутра завршити данас започето унакрсно испитивања Брунборга.

Извођење доказа против Младића, тужилаштво ће, како је најавио тужилац Меклоски, завршити "до краја октобра или почетка новембра".

Генерал Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајаве кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи