Читај ми!

Хаг, тужиоци оспоравали Дуњићеву објективност

На суђењу Радовану Караџићу у Хагу, тужиоци тврдили да вештак одбране за судску медицину Душан Дуњић није објективан, већ заступа тезе оптуженог.

Унакрсно испитујући вештака одбране за судску медицину Душана Дуњића, тужиоци Трибунала у Хагу су данас на суђењу Радовану Караџићу тврдили да тај вештак није објективан, већ заступа тезе оптуженог.

Дуњић је то одбацио, тврдећи да је професионално обавио анализу судско-медицинских налаза посмртних остатака ексхумираних из масовних гробница, повезаним са падом Сребренице јула 1995. године. Додао је да је у свом извештају одговорио на питања која му је поставио Караџић.

Бивши председник Републике Српске и врховни командант њене војске, оптужен је геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту "заштићену зону" УН.

Тужилац Кристофер Мичел је - као доказ да Дуњић судијама преноси Караџићеве тезе, а не објективне налазе - навео да сведок на ранијим суђењима није помињао да су платнене траке, нађене у гробницама, наводно биле обележје које су "муџахедини" и други припадници Армије БиХ носили преко чела.

Међутим, тим тракама су, према оптужници и преживелим сведоцима, припадници ВРС заробљеним Муслиманима повезивали очи пре но што су их стрељали.

Дуњић је прихватио да се повезима бавио тек пошто је чуо Караџићеву тврдњу да су траке биле обележје муслиманске војске.

Вештак је, међутим, остао при исказу да је могуће да су у масовне гробнице покопавани муслимански борци, страдали у борби, са повезима око чела.

Као објашњење за чињеницу да су при ексхумацији повези нађени преко очију неких од жртава, Дуњић је навео да су траке, после труљења ткива, могле спасти са чела до висине очију.

На подсећање тужиоца Мичела да су преживели стрељања у селу Ораховац пред Трибуналом сведочили да су их српски војници приморали да једни другима повезују очи платненим тракама, Караџићев вештак је одговорио да за та сведочења није чуо.

ВРС је, према оптужници и ранијим пресудама, код школе у Ораховцу, 14. јула 1995. године, стрељала око 1.000 сребреничких Муслимана.

О одећи пронађеној на жртвама

Дуњићевом исказу да је на неким од ексхумираних тела нађена зимска одећа и да то значи да те особе нису страдале јула 1995. године, тужилац Мичел је супроставио фотографију на којој се види да су муслимански мушкарци који напуштају Сребреницу 11. јула 1995. године, одевени у "вунене џемпере, јакне".

Дуњић је узвратио да то "нису зимски одевни предмети".

Заступник оптужбе је сугерисао да су, напуштајући Сребреницу која је пала у руке ВРС, муслимански цивили на себи и са собом понели све што су могли.

Сведок је на то рекао да је "потпуно логичан закључак да је неко у зимској одећи страдао зими, а не врелог јула".

Тужилац Мичел сутра ће наставити унакрсно испитивање вештака одбране за судску медицину.

Дуњић је јуче, док га је испитивао Караџић, тврдио да је према "чврстим доказима" било стрељано само "450-500" особа чија су тела нађена у масовним гробницама.

За "чврсти доказ" стрељања, Дуњић је узео постојање жичаних лигатура око руку жртава у време ексхумације.

Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво