Читај ми!

Миши Вацићу годину дана условно

Портпарол Покрета "1389" Миша Вацић осуђен на годину дана затвора условно, са роком провере од четири године условно, због ширења дискриминације према ЛГБТ особама 2009. године, недозвољеног држања оружја и ометања рада полиције.

Први основно суд у Београду осудио портпарола Покрета "1389" на годину дана затвора условно, са роком провере од четири године.

Вацићу је осуђен због диксриминацију према ЛГБТ особама пред отказану Параду поноса 2009. године у Београду, недозвољеног држања оружја и ометање службеног лица у обављању дужности.

Према законским правилима, суд му је изрекао једниствену казну за сва три дела.

Уколико у року од четири године изврши неко ново кривично дело Вацић ће бити упућен на извршавање казне затвора од годину дана.

Судија Ивана Рамић је и цитирала поједине његове поруке објављене у медијима.

У образложењу пресуде се наводи и да се исте године приликом легитимисања Вацић опирао полицајцима, једног од њих лакше повредио и побегао. У његовом стану је пронађен пиштољ за који није имао дозволу. Олакшавајуће околности су то што је неосуђиван и што је био млад.

Окривљени је у року проверавања од четири године што није кратак рок, каже судија Ивана Рамић.

Према њеним речима, законом прописани рок за условну осуду је највише пет година.

Обе стране незадовољне пресудом

Пресудом нису задовољни ни Вацићев покрет, "СНП 1389", ни представници Геј стрејт алијансе. Вацић најављује жалбу и каже да и поред условне осуде не намерава да мења своје ставове и да ће остати доследан у свом понашању.

Нисам свакако задовољан пресудом, али свима је јасна суштина пресуде, а то је да је фактички ослобађајућа, сматра Вацић.

Представници Геј стрејт алијансе и организације "Жене у црном" сматрају да би оваква пресуда могла неповољно да се одрази на одржавање Параде поноса.

Лазар Павловић из Геј стрејт алијансе иситче да је добро је што је пресуда донета, али је казна блага. Ми наравно очекујемо да тужилаштво што пре поднесе жалбу, каже Лазаревић.

Милош Урошевић из организације "Жене у црном" оценио је пресуду скандалозном. Овим, правосудне институције државе Србије дале су ветар у леђа свим ултрадесничарским организацијама, напомиње Урошевић.

Запрећена казна за сва три дела за која је Вацић оптужен јесте од три месеца до три године затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво