Читај ми!

Караџићу враћена оптужба за геноцид

Хашки трибунал вратио на снагу тачку оптужнице против Радована Караџића, која га терети за геноцид у седам општина у Босни и Херцеговини.

Апелационо веће хашког Трибунала поништило је првостепену пресуду којом је бивши председник Републике Српске Радован Караџић, на половини суђења, био ослобођен оптужбе за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам босанских општина, 1992. године.

Усвојивши жалбу Тужилаштва, Апелационо веће је у оптужницу против Караџића вратило тачку која га терети за геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

Апелационо веће, на челу са америчким судијом Теодором Мероном који је и председник Трибунала, пресудило је да је првостепено веће погрешило.

У вези са злочинима које српске снаге, по изведеним доказима, јесу починиле - укључујући прогон и истребљење, првостепено веће је јуна 2012. године утврдило да нема довољно доказа да ти злочини нису били почињени с "геноцидном намером" - да се Муслимани и Хрвати "униште у потпуности или делимично као етничке групе".

Судија Мерон је, саопштавајући пресуду, назначио да је, у овој фази поступка - у којој се доказни материјал тумачи по најповољнијем критеријуму за тужиоце, постоји довољно доказа да су злочини у седам општина почињени с намером да се Муслимани и Хрвати униште као етничке групе, у потпуности или делимично.

По данашњој пресуди, постоји довољно доказа да су снаге босанских Срба несрпском становништву наносили тешке телесне и психичке повреде, притварајући га под условима неподношљивим за опстанак целе етничке групе или њених делова.

Као пример, Апелационо веће је навело да су у логору Кератерм код Приједора српске снаге држеле 570 притвореника у једној соби.

Недовољно доказа за "геноцидну намеру"

Судија Мерон нагласио је да бројни докази потврђују да су у српске снаге у седам општина незаконито притварале несрбе, под нељудским условима, пребијале, подвргавале сексуалном насиљу, уз мањак хране и медицинске неге, а све у намери да их униште као националне групе.

Пресудом је, међутим, утврђено да Тужилаштво није извело довољно доказа да су масовна убиства Муслимана и Хрвата почињена с "геноцидном намером", већ у намери да они буду прогнани.

Као доказ да је Караџић, заједно са другим учесницима у удруженом злочиначком подухвату, имао "геноцидну намеру", Апелационо веће је навело његове изјаву уочи рата у БиХ о томе да ће Муслимани "нестати" ако дође до сукоба.

Караџић је, по прихваћеним доказима, говорио и да је намера босанских Срба да се "реше непријатеља у својој кући - Муслимана и Хрвата".

У доказни материјал уведена је и изјава - судија Мерон није прецизирао чија - да је "донета одлука да се трећина Муслимана убије; трећина покрсти у православље; а трећина да оде, тако да сви нестану из БиХ".

У апелационој пресуди, помињу се и изјаве команданта ВРС Ратка Младића да је "његова брига да Муслимани потупно нестану", као и председника Скупштине РС Момчила Крајишника да "жели да их побије све" - како га је цитирао председник Србије Слободан Милошевић.

Преосталих десет тачака оптужнице терете Караџића за геноцид у Сребреници; за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; за терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се