Читај ми!

Кесеровић: Несрби нису насилно исељавани

Вештак одбране Радована Караџића Драгомир Кесеровић негирао да су несрби насилно исељавани, већ су се пресељавали због ратних дејстава. Кесеровића ће унакорсно испитивати тужиоци 23. јула.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, војни вештак Драгомир Кесеровић изјавио је пред хашким Трибуналом да су се Муслимани и Хрвати 1992. из Босанске крајине исељавали због рата, а не под присилом ЈНА и снага босанских Срба.

Оптужница Караџића (68), тадашњег председника Републике Српске, терети за прогон несрпског становништва из 20 општина у БиХ, који је укључивао незаконито притварање, злостављање, убиства и присилно премештање.

Кесеровићевим сведочењем, Караџић, који се брани сам, побијао је налаз војног вештака оптужбе Јуана Брауна да су ЈНА и њена наследница - Војска Републике Српске, у пролеће и лето 1992. године присилно преместиле хиљаде Муслимана и Хрвата.

По Брауновом сведочењу из новембра 2011, присилним исељавањем је покушано остваривање првог стратешког циља босанских Срба - одвајања од друга два народа - који је њихово вођство, на челу с Караџићем, прокламовало у мају 1992.

Пензионисани генерал ВРС Кесеровић, насупрот вештаку оптужбе, оценио је да исељавање муслиманског и хрватског становништва није било плод присиле.

"Ја сматрам да се становништво углавном исељавало зато што је у БиХ почео рат, што је владала несигурност и што је свако настојао отићи са тог простора и сачувати себе, породицу, имовину... Општи амбијентални услови, кључни су узрок исељавања", нагласио је Кесеровић.

Он је рекао да се "нису само несрби исељавали из Крајине, исељавали су се сви" и да су се "многи Срби иселили из западних крајева" БиХ. То је, по сведоку, доказ да исељавање није било узроковано "политиком некога да притиска некога да се исели".

"Олаком квалификацијом", Кесеровић је назвао Браунову констатацију да су, на почетку рата у БиХ, Српска демократска странка и ЈНА заједно радиле на раздвајању Срба од других народа и свођењу "на минимум" њиховог присуства на српским територијама.  

На основу истих докумената које је анализирао и Браун, Караџићев војни вештак закључио је да је ЈНА "чинила све да ситуацију смири и држи под контролом и да заштити и Србе и несрбе... ЈНА - ако није била нападана и блокирана - једнако је штитила све".

Вештак: Војска позивала на мирно решење

Савезна војска "противила се етничкој поларизацији и позивала све да се криза реши мирно", рекао је Кесеровић. С друге стране, СДС је на ЈНА гледала с неповерењем, као на "остатак комунистичког система". 

"Временом ће доћи до приближавања СДС и ЈНА, јер ће друга два народа својим нападима практично гурнути ЈНА ка СДС", казао је сведок.  

Кесеровић је "муслиманско вођство" оптужио да је изазвало рат у БиХ тако што је прво  запалило Сарајево" - између осталог, нападом на ЈНА у Добровољачкој улици у мају - а затим и "долину Дрине... и долину Сане".

Војни вештак оптужбе је, по Кесеровићевој оцени, те нападе "минимализовао", приказујући их као "спорадичне", с малим бројем жртава. "Ја кажем да су то били окидачи за касније одговоре ЈНА... Инциденте и касније веће сукобе иницирале су акције Муслимана против ЈНА", подвукао је вештак одбране.

Напади на несрпско становништво нису, по Кесеровићу, били део "службене политике" власти и војске који су се залагале са заштиту мањина и кажњавање злочина.

У одговору на Браунову констатацију да ЈНА и ВРС нису учиниле ништа да заштите Муслимане и Хрвате, сведок је указао да су таква наређења била издата после првих информација о "исељавању због напетости", с пролећа 1992.

Кесеровић је тврдио и да је војни експерт Тужилаштва "екстремистичке ставове" појединаца на српској страни"претакао" у "званичне ставове органа".

Иако су били јавно изрицани, ти "екстремистички ставови", нису били део званичних докумената или политике вођства босанских Срба, нагласио је Кесеровић.

Караџићев вештак негирао је и Браунов налаз да су власти и војска одобравале пљачкање несрпског становништва, све док је плен ишао у њихову касу.

Кесеровић је рекао да и војне и цивилне власти чиниле све да пљачку спрече, а починиоце казне.

Будући да ће тужиоци тек 23. јула унакрсно испитивати Кесеровића, судије ће сутра саслушати следећег сведока Караџићеве одбране. 

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништа Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припаднике мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво