Елезовој групи одређен притвор

Истражни судија одредио притвор шесточланој криминалној групи са Дарком Елезом на челу. Против групе покренута истрага због сумње да су трговали дрогом, вршили изнуде и чинили друга кривична дела.

Шесточланој криминалној групи са Дарком Елезом на челу, после саслушања код истражног судије, одређен је притвор до месец дана, изјавила је Танјугу портпарол Специјалног суда у Београду Маја Ковачевић-Томић.

Против Елеза и још петорице чланова његове криминалне групе покренута је истрага због сумње да су трговали дрогом, вршили изнуде и чинили друга кривична дела, додала је Ковачевић-Томић.

Један од Елезових бранилаца, Душко Томић, изјавио је Танјугу да се његов брањеник током саслушања код истражног судије бранио ћутањем.

У згради Специјалног суда у Београду током саслушања били су и Елезова супруга и отац.

Претходно је Специјално тужилаштво затражило спровођење истраге против групе и предложило да им се одреди притвор.

Осим Дарка Елеза, притвор је одређен и Владимиру Пандуревићу, Васи Љубибратићу, Александру Лучићу, Бранку Ђурићу и Слободану Пјевцу.

Група осумњичена за више кривичних дела

Елез се сумњичи да је у току 2009. године, на територији Србије, односно Београда, и на територији Босне и Херцеговине, организовао криминалну групу, чији су чланови постали Пандуревић, Љубибратић, Лучић, Ђурић и Пјевац, као и више лица за које се поступак води пред надлежним правосудним органима БиХ.

Та група је у дужем временском периоду имала за циљ вршење тешких кривичних дела - неовлшћено стављање у промет опојних дрога, изнуде, наводи се у саопштењу.

Осим тога, Елезу се на терет ставља и подстрекавање на убиство једне особе, чији идентитет Тужилаштво није саопштило.

Делатност Елезове криминалне групе састојала се у куповини - набављању опојне дроге, превожењу до територије БиХ, где су по налогу Елеза пријем дроге вршили и други припадници ове криминалне групе, а потом је дрога путем мреже посредника и препродаваца пласирана и продавана на територији БиХ.

Елез се сумњичи и да је ради стицања добити, створио план да се применом насиља и застрашивања принуди лице за које је знао да има новца, да им преда 600.000 евра, па су остали чланови криминалне групе то и прихватили и уз новчану накнаду и под његовом контролом и налозима предузимали конкретне радње у реализацији плана.

На терет им се стављају кривична дела-злочиначко удруживање, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, изнуде, помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела, фалсификовање исправе, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, а окривљеном Елезу и кривично дело подстрекавање на убиство.

Због чињенице да подаци у предкривичном и истражном поступку за кривична дела организованог криминала представљају службену тајну, Тужилаштво напомиње да није у могућности да саопшти друге детаље и појединости у погледу начина, околности и извршења самих кривичних дела.

Полиција је јуче саопштила да су у заједничкој акцији полиција Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине ухапшене за сада 24 особе, а како су најавили српски министар унутрашњих послова и директор полиције РС, та акција се наставља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво