Љимај негирао кривицу

Бивши заповедник Ослободилачке војске Косова Фатмир Љимај и још девет саоптужених негирали кривицу за ратне злочине, почињене 1998. и 1999. године, на поновљеном суђењу пред мешовитим судским већем у Приштини.

На поновљеном суђењу у Приштини, бивши командант ОВК Фатмир Љимај и још девет саоптужених негирали су кривицу за ратне злочине почињене 1998. и 1999. године.

Љимај, бивши заповедник Ослободилачке војске Косова, и девет бивших нижерангираних припадника ОВК негирали су кривицу за мучење и убијање српских и албанских цивила у затвору у селу Клечка, преноси агенција Франс прес.

Љимај, бивши министар за саобраћај у косовској влади а сада посланик Демократске партије Косова премијера Хашима Тачија, био је командант тог центра.

Поновљено суђење пред мешовитим већем наложио је Врховни суд Косова прошле године у новембру, када је поништена пресуда првостепеног суда којом су Љимај и остали ослобођени оптужби.

Ова пресуда била је у великој мери заснована на одлуци да се одбаци кључно сведочење бившег чувара у затвору Клечка Агима Зогаја, који је био сведок злочина и забележио их у свом дневнику.

Зогај је пронађен мртав у септембру 2011. године у Немачкој, месец дана пре почетка првог процеса, а његову смрт немачке власти су окарактерисале као самоубиство.

Међутим, мешовито веће Врховног суда одлучио је да Зогајеви докази могу да се употребе на поновљеном суђењу.

Ово је први случај да се једном истакнутом заповеднику ОВК суди за ратне злочине у локалном суду.

Љимај је прошле седмице, заједно са још шест оптужених, у суду у Приштини негирао кривицу за учешће у организованом криминалу и корупцији која је буџет Косова коштала два милиона евра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво