Читај ми!

Подигнута оптужница против Дулића

Против бившег министра Оливера Дулића и његових сарадника Тужилаштво за организовани криминал подигло оптужницу због злоупотреба службеног положаја приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест". Оптжница подигнута пошто је Тужилаштво завршило истрагу, рекао тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против бившег министра за заштиту животне средине и просторног планирања Оливера Дулића и његових сарадника због злоупотреба приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест".

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да је оптужница подигнута након што је Тужилаштво, поступајући по наредби Посебног одељења Вишег суда у Београду, завршило истрагу против Дулића, његовог тадашњег сарадника министарству Небојше Јањића и директора "Путева Србије" Зорана Дробњака.

У току допуне истраге спроведене су све радње које је наложио Виши суд у Београду, па је против окривљених Дулића, Дробњака и Јањића подигнута оптужница којом им се на терет ставља извршење кривичног дела злоупотребе службеног положаја, навео је тужилац.

"Након спроведеног економско-финансијског вештачења, испитивања сведока које је наложио суд својом наредбом, као и сведока за које је Тужилаштво за организовани криминал нашло да је то целисходно, затим саслушања представника оштећених јавних предузећа, прибављања општих и појединачних аката која су регулисала овлашћења окривљених и превођења писаних доказа чије извођење је предложено, Тужилаштво налази да је потврђена сумња да су окривљени извршили кривично дело које им се оптужницом ставља на терет", прецизирао је Радисављевић.

Навео је да је Тужилаштво одбило предлоге одбране да се у току истраге поново саслуша Небојша Јањић, као и да се предузму још неке истражне радње, јер сматра да су до сада прикупљени докази потврдили сумњу да су окривљени извршили дела која им се стављају на терет.

Демократска странка је саопштила да је против бившег министра Оливера Дулића подигнута  оптужница за кривично дело које не постоји нигде у Европи.

Оптужница на доради 

Против Дулића је половином октобра најпре подигнут оптужни предлог, али је Тужилаштво после проширења истраге дошло до нових доказа на основу којих је две седмице касније подигло оптужницу која га, заједно са Јањићем и Дробњаком, терети за тежи облик кривичног дела злоупотреба службеног положаја за који је запрећена казна од две до 12 година затвора.

Специјални суд у Београду, међутим, почетком децембра вратио је тужилаштву оптужницу на дораду и наложио му да се у оквиру допуне истраге обави економско-финансијско вештачење ради утврђивања висине имовинске користи и да се на српски преведу докази из Словеније.

Такође, наложено је да се прибаве акти који регулишу овлашћења Дулића, његовог тадашњег сарадника у министарству Небојше Јањића и директора "Путева Србије" Зорана Дробњака.

Дулић и остали терете се да су инвеститору "Нуба инвест" из Београда незаконито издали прво саобраћајно-технике услове, потом локацијске дозволе, затим сагласности и на крају грађевинске дозволе, и поред упозорења од стране запослених у Министарству животне средине и просторног планирања и предузећу "Путеви Србије" да за то нису испуњени прописани услови.

Издавањем захтеваних дозвола инвеститору "Нуба инвест" омогућено је да приступи изградњи оптичке мреже на путном земљишту на државним путевима којима управља ЈП "Путеви Србије", и то на најважнијим магистралним коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом, рекао је раније тужилац Миљко Радисављевић.

Поред тога, у поступку одлучивања о захтевима "Нуба инвест", они су тог инвеститора ставили у повлашћени положај у односу на све друге заинтересоване инвеститоре који су се обраћали истим захтевима Министарству и "Путевима Србије", јер су, за разлику од њих, захтевали да доставе сву потребну документацију која је иначе и прописана Законом о планирању и изградњи и закону о јавним путевима.

Скупштина Србије је 8. октобра укинула имунитет Дулићу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво