Читај ми!

Стравичан злочин у Великој Иванчи

Тринаест жртава стравичног злочина у месту Велика Иванча код Младеновца. Шездесетогодишњи Љубиша Богдановић убио шест мушкараца, шест жена и једног двогодишњег дечака. Починилац злочина и његова супруга са тешким повредама смештени су у Ургентни центар. Влада Србије прогласила 10. април за Дан жалости.

18.25 - Влада Србије прогласила 10. април за Дан жалости због "великог губитка за породице убијених,  Републику Србију и њене грађане". 

15.55 - Завршен увиђај у селу Велика Иванча.  

15.30 - Дачић: Овај злочин  показује да више пажње треба да се обрати на питање издавања дозвола за држање оружја. 

11.15 - Поводом трагедије у Великој Иванчи, у 17 сати заседа Владе Србије.

9.45 - Директор полиције Милорад Вељовић рекао да су људи убијени на спавању и реч је углавном о родбини у пет кућа у Великој Иванчи.  

Шездесетогодишњи Љубиша Богдановић рано јутрос убио је тринаесторо људи у свом комшилуку у селу Велика Иванча, између Младеновца и Тополе. Међу жртвама је шест мушкараца, шест жена и један двогодишњи дечак. Полицијска патрола спречила је већи масакр, јер је Богдановић, када их је угледао, пуцао себи у главу. Дванаест особа страдало је на лицу места, а једна седамдесетогодишња жена је издахнула на путу за болницу. Љубиша Богдановић и његова супруга са тешким повредама су пребачени у Ургентни центар у Београду.

Директор полиције Милора Вељовић рекао је да се предпостављ да је Љубиша Богдановић најпре је у својој кући убио сина (1971), своју мајку, а жени пуцао у главу. Потом се упутио ка суседним кућама.  

У масовном убиству у Великој Иванчи страдали су: Бранко Богдановић, Добрила Богдановић, Драгана Стекић, Даница Стекић, Михајло Деспотовић, Милена Деспотовић, затим Горан Деспотовић, Јована Деспотовић и њихов двогодишњи син Давид, Олга Мијајловић, Велимир Мијајловић, Милош Јешић и Љубинко Јешић.

Очевидаца злочина нема, јер су сви у селу у том тренутку спавали. Љубишина супруга је пријавила злочин полицији.

Према једној верзији, док је разговарала телефоном са полицајцима, Љубиша је пуцао у њу. У пет кућа, масакр је преживео само Радован Стекић који је отишао на посао. 

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је дванаест особа убијено на лицу места, а да је тринаеста особа преминула у Ургентном центру. 

Љубиша Богдановић и његова жена Јаворка пребачени су у Ургентни центар. Богдановић је у критичном стању, живот му је угрожен и под сталним је надзором. Његова супруга је незнатно боље.  

Богдановић није проваљивао у куће. Неки су му сами отворили не сумњајући шта ће се десити.

Вељовић каже да су људи убијани на спавању и да је реч углавном о родбини починиоца овог стравичног злочина.

Љубиша Богдановић је из мирне породице и није имао полицијски досије, рекао је Вељовић и додао да ни он ни његове колеге не памте да се у Србији и окружењу икада десило овакво масовно убиство.

Он је пренео речи мештана да Љубиша Богдановић није био конфликтна личност, али да је учествовао у ратним дејствима 1991. године на простору Славоније. Богдановић је пуцао из пиштоља "ЦЗ 88" за који је имао дозволу још од 1981. године.

Влада Србије je, поводом трагичног догађаја у месту Велика Иванча, и великог губитка како за породице убијених тако и за Републику Србију и њене грађане, прогласила 10. април за Дан жалости. 

Како РТС сазнаје, прошле године и Богдановић и његов син остали су без посла, а Богдановић није био психијатријски болесник. Стручњаци различито тумаче мотиве злочина у Великој Иванчи. 

Очевидаца овог стравичног злочина није било, а у општини Младеновац проглашен је Дан жалости. Српска влада данас је, на ванредној седници, прогласила 10. април за Дан жалости у целој држави.

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић упутио је изразе саучешћа свим породицама жртава. Дачић је рекао општа осуда није довољна, јер цело друштво треба да се позабави оваквим стварима.

"У извештајима МУП ми смо упозоравали да број породичних трагедија показује тренд раста и зато треба преиспитати све одредбе закона о оружју", рекао је данас Дачић. 

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић изјавили су саучешће породицама настрадалих у трагедији у селу Велика Иванча.

Шеф делегације Европске уније Венсан Дежер упутио је писмо званичницима Србије и Београда у којем је исказао најискреније саучешће поводом трагедије у селу Велика Иванча. 

Министар без портфеља Сулејман Угљанин, такође је упутио изразе саучешћа члановима породица 13 страдалих мештана Велике Иванче код Младеновца.

"Овакве трагедије, нетипичне за нашу земљу, код свих грађана изазивају шок и неверицу, а најтеже је члановима породица убијених. Зато су наша срца и мисли са њима", поручио је Угљанин.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво