Читај ми!

Ослобођени оптужби за ометање хапшења Милошевића

Некадашњи функционер ЈУЛ-а Синиша Вучинић ослобођен оптужби да је са другим присталицама Слободана Милошевића, ометао његово хапшење 2001. године. Оптужби ослобођени и Ратко Зечевић, Дејан Ђикић и Саша Матић, као и првооптужени Богољуб Бјелица, који се није појавио на суђењу због болести.

Први основни суд у Београду ослободио је некадашњег функционера Југословенске левице Синишу Вучинића оптужби да је, са другим присталицама бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, ометао његово хапшење у ноћи између 30. и 31. марта 2001. године, испред Виле "Мир" на Дедињу.

Суд је ослободио и Ратка Зечевића, Дејана Ђикића и Сашу Матића, као и првооптуженог Богољуба Бјелицу, који се ни овога пута није појавио на суђењу због болести.

Судија Зоран Шешић је, образлажући пресуду, навео да су сви оптужени требало да буду осуђени још у претходном случају који је застарео и упитао ко су били људи који су у ноћи када је хапшен Милошевић прескакали зид резиденције, ко је дозволио да се цивили унутар резиденције наоружају, зашто нису урађене парафинске рукавице свим учесницима тог догађаја, већ само Вучинићу, Зечевићу и Ђикићу.

Вучинић је новинарима испред Палате правде рекао да су они те ноћи бранили Устав који није дозвољао екстрадицију српских држављана, те оценио да је одлука суда правична.

"Леп је осећај када је неко ослобођен, а 12 година је невин по правди божијој прогањан, суђен само зато што је први од политичара у овој земљи јавно указао ко је у ствари криминализовани део ЈСО", рекао је Вучинић и навео да "у тој јединици постоје криминалци који су удружени са криминалним групама удружених у земунски клан".

Он је рекао да је у оквиру завршне речи упитао да ли ће се као сведок појавити и Владимир Милисављевић, звани Влада Будала, који према његовим речима, треба данас да буде изручен Србији.

Вучинић је рекао да су сви који се терете за овај случај били невини и да су својим делима бранили некадашњег председника Милошевића.

Зечевић је новинарима рекао да је Судско веће којим је председавао Шешић имало снаге да данас донесе ослобађајућу пресуду.

"То је било време када је мафија покушавала да влада државом", рекао је Зечевић.

Оптужница је теретила Милошевићеве присталице да су, у ноћи између 30. и 31. марта 2001. године, испред Виле "Мир" на Дедињу, ометали хапшење бившег председника СРЈ.

Суд је у априлу прошле године, због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења, обуставио поступак против 23 оптужена за недозвољено држање оружја и ометање полиције у обављању службене радње, па су на оптуженичкој клупи остале само наводне коловође нереда.

Вучинић, Бјелица и Зечевић у оптужници су означени као коловође које су својим примером и деловањем усмеравале деловање окупљених присталица.

Они су се теретили да су, наоружани аутоматским пушкама, издавали наређења и усмеравали окупљену масу на одређена места у дворишту виле. При том су окупљене присталице убеђивали да имају одобрење чак и да пуцају уколико би Милошевић био ухапшен, наводи се у оптужници.

На оптужници су раније биле укупно 34 особе, али су неки у међувремену преминули, а против других је поступак обустављен због застарелости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво