Хапшење међународне криминалне групе

У организованој акцији полиција Србије, БиХ и Републике Српске ухапшено 22 члана међународне криминалне групе, међу којима и вођа групе из Сарајева Дарко Елез, рекао директор полиције Милорад Вељовић. Полиције воде синхронизовану акцију на хапшењу преосталих чланова групе.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић потврдио је Срни да је у Београду ухапшен вођа међународне криминалне групе Дарко Елез, јавља Радио-телевизија Републике Српске.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић изјавио је да је српска полиција ухапсила осам припадника међународне организоване криминалне групе, а да је 14 чланова те групе ухапшено у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

"У Београду и Србији је ухапшено осам припадника те организоване криминалне групе на челу са Дарком Елезом", рекао је Вељовић агенцији Бета, и додао да ће сутра у Београду о томе бити одржана конференција за новинаре на којој ће учествовати представници Србије и БиХ.

Одговорни за бројна кривична дела

Вељовић је рекао да су припадници те организоване криминалне групе одговорни за убиства, уцене, разбојништва, трговину дрогом, крађу аутомобила и друга кривична дела.

Поред Дарка Елеза, ухапшени су Владимир П. из Сарајева, са пребивалиштем у Београду, Васо Љ. из Требиња са пребивалиштем у Београду, Бранко Ђ. из Зворника, Жељко А. из Фоче, Слободан П. из Карловаца, са пребивалиштем у Београду, супруга и отац Дарка Елеза, обоје са пребивалиштем у Београду, наводи се у саопштењу МУП-а Србије.

Дарко Елез се сумњичи да је 2006. године са сарадницима из комбија "Привредне банке Сарајево" украо два милиона евра. Елез се сумњичи и да је наручилац убистава више блиских сарадника Ђорђа Ждрала.

За Дарком Елезом је, након неуспешног атентата на Ђорђа Ждрала, 2006. године, расписана међународна потерница, али је он у међувремену побегао у Србију и добио држављанство Србије, чиме је онемогућено његово изручење правосудним органима БиХ.

Од децембра 2008. године до маја 2009. године, чланови групе на челу са Дарком Елезом, су од С.Т. власника ланца тржних центара у Сарајеву, тражили милион евра, а после неколико претњи, Мухамед Рамић је бацио бомбу на пословни објекат у власништву С.Т.

Чланови те групе су новац стечен криминалом улагали у куповину аутомобила и некретнина у Београду и Новом Саду, на своја имена или имена блиских лица, као и у легалне финансијске токове регистровањем предузећа на друге особе.

Сва имовина стечена криминалним активностима те групе биће предмет финансијске истраге, а у циљу утврђивања и трајног одузимања имовине стечене криминалом.

Специјална полиција Републике Српске ухапсила је јутрос, на подручју Источног Сарајева више особа које се сумњиче за организовани криминал.

Полиције Босне и Херцеговине и Републике Српске воде синхронизовану акцију на хапшењу преосталих чланова који се налазе на њиховој територији.

Вођа криминалне групе, Дарко Елез, је после хапшења приведен у Центар јавне безбедности на Палама, а испред Центра се налази више десетина припадника Специјалне полиције са фантомкама на глави и наоружана дугим цевима, јавља Радио-телевизија Републике Српске.

Полиција је у Бијељини ухапсила и Марка Крајишника који се, према непотврђеним информацијама, доводи у везу са трговином наоружањем, преноси РТРС.

Акција по налогу Тужилаштва БиХ

Портпарол Тужилаштва Босне и Херцеговине Борис Грубешић потврдио је да се, по налогу Тужилаштва, спроводи опсежна акција на разоткривању и разбијању врло опасне злочиначке организације у БиХ и да је ухапшено више особа, међу којима има и припадника полицијских агенција у БиХ.

"Акција се спроводи у сарадњи свих полицијских агенција и правосудних органау БиХ и Србије", рекао је Грубешић у изјави Танјугу.

Из Агенције за истраге и заштиту БиХ није било детаља о јутрошњој акцији, која се спроводи у више градова БиХ.

Да је опсежна полицијска акција у току потврдили су и у МУП РС, а из кабинета директора Полиције РС Уроша Пене саопштено је да је, на основу наредбе Суда и Тужилаштва БиХ, на ширем подручју БиХ спроведена заједничка акција више полицијских агенција у вези са кривичним делима организованог криминала и корупције.

"МУП РС је носилац о координатор свих активности на спречавању поменутих кривичних дела. О детаљима истраге није могуће говорити због интегритета истраге", пише у саопштењу Полиције Републике Српске.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво