Улемек бојкотује суђење

Милорад Улемек напустио судницу Окружног затвора у Београду, на почетку Седнице ВСС на којој ће у трећем степену бити разматране жалбе оптужених-Улемека и Звездана Јовановића на пресуду за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића. Наставак седнице сутра у 10 часова.

Седница Врховног суда Србије на којој ће у трећем степену бити разматране жалбе оптужених Милорада Улемека и Звездана Јовановића на пресуду за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића почела је читањем пресуда изреченим у претходном поступку.

Улемек је на почетку седнице напустио судницу у Окружном затвору у Београду јер је, како је навео, суђење фарса и јер се, по његовој оцени, судско веће Врховног суда Србије "неће много питати" о пресуди.

Председник судског већа и судија известилац Бата Цветковић претходно је подсетио Улемека да је његов адвокат Слободан Миливојевић тражио да Улемек присуствује суђењу и упозорио оптуженог да је у његовом интересу да присуствује суђењу.

На оптуженичку клупу данас су, од укупно 11 осуђених у претходном поступку, изведени Улемек и Јовановић, осуђени на најстроже казне од по 40 година затвора, јер право на жалбе у трећем степену имају оптужени осуђени на максималне казне.

Цветковић је реферисао о првостепеној пресуди Специјалног суда и почео је реферисање о другостепеној пресуди Врховног суда Србије.

Седница ће бити настављена сутра у 10 сати.

Врховни суд ће одлуку донети накнадно на нејавном делу седнице и ако потврди претходну пресуду она ће тада бити правоснажна, без обзира што ће одбрана, ако буду постојали законски услови, моћи да поднесе ванредни правни лек.

Улемек и Јовановић су пред Специјалним судом првостепено осуђени као организатор и непосредни извршилац убиства на по 40 година затвора и Врховни суд је у другом степену потврдио те казне.

Врховни суд је 29. децембра 2008. године у другостепеном поступку потврдио пресуде свим оптуженим у првостепеном поступку пред Специјалним судом, изузев Сретку Калинићу коме је пресуда преиначена са 35 година затвора на 30 година, Жељку Тојаги Жмигију са 30 година на 15 година и Душану Крсмановићу са 30 година на 20 година затвора.

Александар Симовић, Нинослав Константиновић и Владимир Милисављевић осуђени су на по 35 година затвора, а на по 30 година осуђени су Милош Симовић, Милан Јуришић Јуре и Бранислав Безаревић, док је Саша Пејаковић осуђен на осам година затвора.

У бекству су од 2003. године Владимир Милисављевић, Сретко Калинић, Милан Јуришић Јуре, Нинослав Константиновић и Милош Симовић.

Правоснажно су осуђени сви оптужени осим Улемека и Јовановића.

Оптужени за убиство премијера Зорана Ђинђића осуђени су у другостепеном поступку пред Врховним судом на укупно 348 година затвора, док им је првостепеном пресудом Специјалног суда 23. маја 2007. године изречено укупно 378 година затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво