Путеви дроге све више заобилазе Србију

Криминалне групе из Србије које кријумчаре хероин знатно су ослабљене последњим запленама наркотика. Са полицијама региона и западноевропских земаља, МУП свакодневно размењује информације о шверцерским турама наркодилера.

Последње заплене наркотика у Србији знатно су ослабиле криминалне групе које кријумчаре хероин. Међутим, у полицији кажу да су се криминалци због тога преоријентисали на кријумчарење скупљих дрога, као што су кокаин, синтетичке и друге дроге амфетаминског типа.

Са полицијама региона и западноевропских земаља, МУП свакодневно размењује информације о шверцерским турама наркодилера.

Све до уласка Бугарске и Румуније у Европску унију, Србија је била важан део балканског пута дроге, којим пролази готово 80 одсто светске производње хероина.

Међутим, криминалци сада мењају пут и до западне Европе хероин пребацују преко Бугарске и Румуније ка северу, односно преко Косова, Црне Горе, Босне и Херцеговине ка Италији. Територију централне Србије избегавају.

Поједине криминалне групе из Србије успеле су да развију мрежу набавке кокаина у земљама јужне Америке. За кријумчарење наркотика користе велике прекоокеанске бродове који кокаин пребацују до земаља западне Европе. Набављају га за 3.000 до 5.000 евра по килограму, а продају по десет пута већој цени.

"Вође криминалних група не долазе у додир са кријумчареном дрогом, већ само са новцем који се добија непосредно из земаља крајње дестинације", кажу из Службе за борбу против организованог криминала.

Како истичу, на тај начин полицији отежано доказивање злочина, а криминалцима повећана могућност зараде и смањен ризик од хапшења.

У поређењу са пошиљкама од неколико десетина, па и стотина килограма кокаина које долазе у западноевропске земље, у Србију стижу мање пошиљке од пола килограма до пет килограма. Углавном их кријумчаре курири који долазе из земаља јужне Америке.

"Курири углавном долазе авионима. Кокаин углавном кријумчаре тако што га прогутају. Доносе га у специјално направљеним коферима или специјално направљеним путним торбама", кажу из Службе.

Последњих година мафија усавршава методе шверца. Праве офингере од пластике и кокаина, а онда ангажују стручњаке који одређеним хемијским процесима издвајају кокаин. Постоји пример и сервиса за ручавање, направљеног од 20 килограма кокаина и порцулана, који је запленила шпанска полиција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи