Павковић најавио проширење жалбе на пресуду

Накадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије Небојша Павковић најавио проширење жалбе на пресуду Хашког трибунала којом је осуђен на 22 године затвора.

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Небојша Павковић, најавио је Хашком суду проширење жалбе на пресуду судског већа Трибунала од 26. фебруара ове године, којом је осуђен на 22 године затвора.

Како је за Интернет портал РТС-а рекао Александар Алексић, адвокат бранилац Небојше Павковића, одбрана је Жалбеном већу поднела најаву жалбе 27. маја 2009. године.

"Како је правилом 108 Правилника о поступку и доказима МКСЈ предвиђено да Жалбено веће може, из оправданих разлога дозволити да се измене, тј. допуне основи за жалбу, то је 28. августа 2009. године, одбрана генерала Павковића Жалбеном већу МКСЈ предала поднесак у коме је тражила да се генералу Павковићу дозволи да најаву жалбе допуни са још једним основом за жалбу", објаснио је Алексић.

Уз наведени поднесак је, сходно правилима, била послата и најава жалбе, која садржи и додатни основ, а у свему осталом је идентична најави жалбе од 27. маја 2009. године.

Павковић, који тражи ослобађајућу пресуду, навео је да је судско веће погрешно утврдило одређене чињенице које су утицале на пресуду.

Жалио се и на начин на који је поступак против њега вођен у Трибуналу, што је, како је истакао, резултирало процедуралним неправилностима током суђења, на његову штету.

Генерал Павковић сматра да из наведених разлога жалбено веће треба да повуче пресуду судског већа и прогласи га невиним, или да му, алтернативно, смањи изречену казну.

Прекршени принципи поштовани у ранијим случајевима

Павковић је истакао да је Судско веће, изрицањем казне, прекршило принципе који важе за удружени злочиначки подухват, које је поштовало у неким ранијим случајевима.

Ниједан доказ не подржава закључак Судског већа да је постојао општи план којим би тадашња СРЈ и српске власти обезбедиле сталну контролу над Косовом, путем злочина и присилних исељавања", навео је Павковић у жалби.

Павковић је истакао да је веће погрешило у закључку да је он подржавао наоружавање неалбанске популације на Косову.

Као још једну грешку Судског већа, он је навео и закључак да је имао намеру да насилно исели албанско становништво са Косова и да је такву намеру поделио са осталим члановима удруженог злочиначког подухвата.

На основи наведених грешака Судског већа, Павковић је закључио да је казна која му је изречена неправедна и престрога.

Судско веће Трибунала је у заједничком поступку против бившег председника Србије Милана Милутиновића, потпредседника Савезне владе Николе Шаиновића и генерала Павковића, Сретена Лукића, Драгољуба Ојданића и Владимира Лазаравића, 26. фебруара 2009. донело пресуду којом је Милутиновић ослобођен, док су Шаиновић, Павковић и Лукић осуђени на по 22 године затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво