Читај ми!

Трговина органима пред судом УН?

Процес за трговину људским органима на северу Албаније који води истражни тим ЕУ могао би да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да би процес за трговину људским органима на северу Албаније, који води истражни тим Европске уније на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном, могао да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом Уједињених нација.

"Током недавног састанка да Вилијамсоном у Бриселу, он је прихватио моју идеју да евентуално суђење буде ван територије Косова пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН", рекао је Вукчевић.

Наводећи да је тај састанак био "најсадржајнији до сада", српски тужилац за ратне злочине напоменуо је да ће бити задовољан уколико буде подигнута оптужница против одређених лица и дође до суђења ван територије Косова, пред међународним судом.

Вукчевић је, такође, навео да је договорио састанак и са тужиоцем Еулекса из Канаде Џонатаном Рателом, који ради на случају "Медикус", пошто постоје додирне тачке са истрагом о трговини органима деведесетих година на северу Албаније и Косову и Метохији, коју води и српско Тужилаштво за ратне злочине.

Када је реч о сарадњи са Русијом, која такође истражује трговину органима на Косову и Метохији и северу Албаније, Вукчевић је указао да се Тужилаштво за ратне злочине из Србије појављује као посредник у поступцима између Еулекса и Русије, јер она не признаје Косово.

"Ми имамо врло добру сарадњу са Русијом. Али, ту постоји проблем са Косовом јер га она не признаје и неће да да свој истражни материјал Рателу пошто је Еулекс на Косову. Ми се ту појављујемо као партнер и Руси су пристали да нам уз гаранције дају одређене исказе које је Рател затражио", прецизирао је Вукчевић.

Доктор Јусуф Сомнез, турски држављанин, недавно је успео да побегне из Јужноафричке Републике, због тога што ни она не признаје Косово, па самим тим ни Еулексов правни систем, те није реаговала на захтев за његово изручење, подсетио је Вукчевић.

"Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да, евентуално, Република Србија затражи изручење Сомнеза. Међутим, било је прекасно", рекао је Вукчевић.

Како је прецизирао, "фактички" предмет трговине љдским органима води Еулекс, односно тужилац Рател, али се тужилаштво за ратне злочине појављује као посредник у поступцима "између Русије и Ратела, односно између ЈАР-а и Еулекса".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво