Читај ми!

Бритински официр: ВРС није гађала Маркале

Радован Караџић пред судије Хашког трибунала извео британског припадника Унпрофора који тврди да босански Срби 1994. нису испалили гранату на сарајевску пијацу Маркале, која је убила и ранила више десетина људи.

Настављајући одбрану пред Хашким трибуналом, Радован Караџић је пред судије извео британског припадника Унпрофора који је посведочио да је уверен да босански Срби у фебруару 1994. нису испалили гранату која је на сарајевској пијаци Маркале убила и ранила десетине грађана.

Према оптужници која Караџића терети за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, минобацачку гранату која је на Маркалама 5. фебруара 1994. убила 66 особа, а ранила више од 140 грађана, испалила је Војска Републике Српске.

Заштићен сведок КW-570 изјавио је да су босански Срби били оптужени и пре него што је истрага обављена. "Крајње необичним" назвао је то што је пијацу погодила само једна граната, ако се зна да је из минобацача увек неопходно испалити више пројектила да би се циљ погодио, како је ВРС и чинила.

КW-570 је назначио да би због високих зграда које окружују Маркале, путања гранате морала бити готово вертикална, што га је наводило на закључак да је била испаљена "из непосредне близине".

"Били смо шокирани да је само једна граната могла убити и ранити толики број људи... То је било могуће само ако је пијаца била дупке пуна", рекао је КW-570.

Сведок се позивао и на извештаје Унпрофора по којима су гранату на Маркале могли испалити "муџахедини" који су гађали "Јевреје који су се евакуисали", али су "промашили". Унпрофор је помињао и могућност да је неко гранату бацио са околних зграда.

У дневнику, који је тада водио, КW-570 записао је 7. фебруара 1994. да је "ствар сумњива, а цео је свет окривио Србе без доказа".

По сведоку, који је био присутан, тадашњи командант Унпрофора Мајкл Роуз сутрадан је генералу Армије БиХ Јовану Дивјаку рекао да "'има доказе" да је "можда" АБИХ гађала Маркале.

Дивјак и других генерали АБиХ то су дочекали "потпуном тишином", а затим је уследио "низ оправдања". Премда су рекли да имају "снимак" да су Срби испалили гранату, официри АБиХ га никада нису показали.

Генерал Роуз је претњу да ће "целом свету објавити да сумња да је њихова страна крива" наредног дана још једном упутио властима у Сарајеву, покушавајући да их примора да прихвате преговоре о уклањању тешке артиљерије из и око Сарајева, што су оне затим и учиниле, нагласио је КW-570.

"Стратегију" муслиманских власти, сведок је описао као изазивање инцидената у граду са цивилним жртвама, како била окривљени босански Срби, у намери да се против њих изазове међународна интервенција.

Та стратегија је укључивала отварање ватре из цивилних објеката, укључујући и болнице, и из близине Унпрофора, ради изазивања српског одговора.

КW-570 изјавио је и да влада у Сарајеву није желела да олакша патње цивилног становништва и да је једном приликом спречила обнављање испорука воде.

Док га је унакрсно испитивала тужитељка Карлин Еџертон, сведок је потврдио да није експерт за минобацаче и да никада није учествовао у истрагама о експлозијама.

Рекао је и да "никада није видео муџахедине у Сарајеву" и да је знао да их има само у околини Маглаја. Сугерисао је да је извештајем у којем су поменути разматрано "шта се могло догодити" на Маркалама.

КW-570 потврдио је да је ВРС држала Сарајево у опсади и да је у априлу 1994. узела за таоце припаднике Унпрофора након што ју је НАТО напао из ваздуха током офанзиве на Горажде.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95, биће настављено у понедељак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво