Читај ми!

Толимиру доживотна робија

Генерал у пензији Војске Републике Српске Здравко Толимир осуђен на доживотну казну затвора због злочина у Сребреници и Жепи. Толимир је проглашен кривим по шест од осам тачака оптужнице.

16.05 - Здравко Толимир оптужен на доживотну казну затвора.

15.00 - Почело изрицање пресуде Здравку Толимиру.

Хашки трибунал прогласио генерала у пензији Војске Републике Српске Здравка Толимира кривим по шест од осам тачака оптужнице. Толимир осуђен на доживотну казну затвора за злочине у Жепи и Сребреници. 

Већином гласова двоје судија, уз противљење једног, Хашки суд је Толимира прогласио кривим за геноцид, учешће у геноциду, уништење и злочине против човечности, убиства и кршења обичаја ратовања, злочине против човечности.

Веће је оптужбу за депортацију одбацило као недоказану.

Расправно веће утврдило је да је Војска Републике Српске од 13. јула 1995. до августа 1995. убила "најмање 4.970" Муслимана из Сребренице, али је то "конзервативна процена". Укупан број жртава ближи је броју од "најмање 6.000" жртава, рекао је у образложењу пресуде председавајући судија Кристоф Флиге из Немачке.

Пресудом је утврђено да су та масовна убиства, али и убиство тројице муслиманских лидера у Жепи, представљала геноцид, уз протеривање хиљада муслиманских жена и деце из Сребренице и Жепе, због тога што су почињена у намери да се Муслимани униште, потпуно или делимично, као етничка група.

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС.

ВРС је, по пресуди, у оквиру паралелног злочиначког удружења протерао муслиманске жене и децу из Сребренице и Жепе.

Генерал Толимир у пресуди је описан као "десна рука, очи и уши" тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Наглашено је да је Толимир са осталим учесницима удруженог злочиначког подухвата делио геноцидну намеру да се сви муслимански мушкарци убију, а остатак становништва протера. Том злочиначком подухвату, Толимир је "у значајној мери допринео".

Према пресуди, масовна убиства сребреничких Муслимана почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата војних и политичких лидера РС.

ВРС је, по пресуди, у оквиру паралелног злочиначког удружења протерао хиљаде муслиманских жена, деце и стараца из Сребренице и Жепе.

Већина налаза у пресуди донета је већином гласова председавајућег судије Флигеа и судије Антоана Миндуе, а супротно мишљење изразио је судија Приса Матимба Нијамбе.

Генерал Толимир (64) је током рата у БиХ, 1992–1995, био помоћник за обавештајно-безбедносне послове тадашњег команданта ВРС Ратка Младића.

Толимир, који се бранио сам, затражио је да буде ослобођен оптужби. На крају своје завршне речи, негирао је навод оптужнице да је икада од команданта ВРС Младића и председника РС Караџића добио наређење да сви ратни заробљеници из Сребренице буду убијени.

Толимир није изричито негирао да су заробљени сребренички Муслимани у јулу 1995. били стрељани, већ је тврдио да он није био овлашћен за поступање с њима и да у критично време није био присутан у подручју око Зворника, где је, по оптужници, злочин почињен.  

Суђење генералу Толимиру у Хагу почело је 26. фебруара 2010. Ухапшен је 31. маја 2007, а следећег дана власти Републике Српске пребациле су га у Хаг. Тужиоци су пред судије извели 126 сведока, а Толимир, који се брани сам, само четири.

Пре изрицања и после изрицања пресуде, Толимир се три пута прекрстио, а представљајући се, на почетку заседања, пожелео је да се процес оконча "у складу са Божјом вољом", како је почињао и сваки од 424 дана суђења.

Завршне речи, током којих је тужилаштво тражило доживотну казну за оптуженог, а Толимир - да буде ослобођен, одржане су у августу ове године.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво