Читај ми!

Приведен Саша Драгин

Бивши министар пољопривреде Саша Драгин, власник консултантске куће "ЦЕС Мекон" Звонимир Никезић и још седам особа приведено због сумње да су незаконитом продајом 70.000 тона регресираног минералног ђубрива оштетили буџет Србије за око пет милиона евра. Свима је одређено полицијско задржавање до 48 сати. Полиција трага за још две особе.

23.45 - Бившој директорки фирме Инвеј, Верици Спасић, након саслушања, тужилац укинио полицијско задржавање. О предлозима за евентуални притвор осталих осумњичених тужилац ће одлучити након саслушања свих приведених, сазнаје РТС.

11.55 - Осумњиченима одређено полицијско задржавање до 48 сати, рекао за РТС тужилац Миљко Радисављевић.

10.05 - Очекује се саслушање приведених. 

Како РТС сазнаје, Радна група Управе криминалистичке полиције привела је у Тужилаштво за организовани криминал бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још седам особа особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја, незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива, оштетили буџет Србије за више од 4,5 милиона евра.

Приведени су и бивши председник Управног одбора ХИП "Азотаре Панчево" Радосав Вујачић, бивши заменик директора "Азотаре" Михајло Грујић, бивши директор ПКБ-а Милан Вељовић, бивши директор пољопривредног добра "Алекса Шантић" код Сомбора Арсеније Катанић, бивши директор крушевачког Института за крмно биље Драги Лазаревић, власник предузећа "Терабо" Борислав Стојковић и бивша директорка фирме "Инвеј" Верица Спасић.

Полиција трага за још две особе, власником и директором предузећа "Млиностеп" из Новог Сада Љубомиром Куљићем (58) и директорком предузећа АД "Сунце" Емином Чобански (54) из Врбаса, саопштио је МУП.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је приведенима  одређено полицијско задржавање до 48 сати и да ће у том року бити саслушани.

Према његовим речима, кривична пријава је против ухапшених поднета због сумње да су направили низ неправилности у вези са прометом регресираног ђубрива током 2009. и 2010. године.

Ђубриво је било намењено, како је истакао Радисављевић, пољопривредним газдинствима, задругама и предузећима која се баве пољопривредном производњом а у којима држава има свој капитал.

"Осумњичени су то ђубриво продавали лицима која на то нису имали право. Тако су омогућили да четири приватна привредна друштва добију вештачко ђубриво по повлашћеним ценама и тако прибаве имовинску корист од 473 милиона динара", рекао је Радисављевић.

Како РТС сазнаје, некадашњи министар Саша Драгин сумњичи се да је прекорачио и злоупотребио службени положај тако што је 2009. наредио директорима ПКБ-а и предузећа "Алекса Шантић" да купе 30 хиљада тона регресираног ђубрива од Азотаре у Панчеву.

ПКБ и "Алекса Шантић", само су фиктивно купили ђубриво, а прави купци биле су фирме које на то нису имале право - "Сунце" и већи број купаца предузећа "Алекса Шантић".

Према Уредби из 2009. ђубриво по нижој цени могле су да купе само земљорадничке задруге и пољопривредна газдинства. Како сазнајемо од извора блиског истрази, измена којом је предвиђено да повластице могу да имају и привредна друштва регистрована за пољопривредну производњу, ступила је на снагу тек 5. новембра 2009. године, док је Азотара са ПКБ-ом и "Алексом Шантићем" четири месеца раније завршила фиктивну купопродају 30.000 тона ђубрива, иако по Уредби нису имали право на то.

Тако је Азотара продала 22.621 тона ђубрива по цени нижој за износ регреса који је био 10 хиљада динара по тони. Фирме код којих је завршило регресирано ђубриво прибавиле су корист већу од 226 милиона динара, а Азотара је неосновано наплатила регрес у истом износу, за испоручену робу.

Како би све то прикрио тадашњи министар Драгин предложио је Влади да измени и допуни Уредбу како би се као купци регресираног ђубрива могла јавити и привредна добра, што је био случај са ПКБ-ом и "Алексом Шантићем".

О субвенцијама за ђубриво, бивши министар другачије је говорио 2010. године.

"Увели смо још једну нову меру, а то је да помажемо пољопривреднке да дођу до јефтинијег ђубрива за прихрану, односно онај део куповине азотног ђубрива које се догађа током зиме Министарство пољопривреде је обезбедило 300 хиљада тона преко продуктне берзе које су биле по 5.000 динара по тони субвенционисане", рекао је Драгин 20. марта 2010. године.

Осим ПКБ-а и "Алексе Шантића", као фиктивни купац регресираног ђубрива од Азотаре појављује се и крушевачки Институт за крмно биље.

Бивши директор Института Драги Лазаревић у више наврата, фиктивно је купио укупно 40 хиљада тона ђубрива, чиме је држава оштећена за готово 267 милиона динара. Тако је од 2009. до 2011. буџет Србије оштећен за око 475 милиона динара а у корист панчевачке Азотаре.

Звонимир Никезић, директор "Цес Мекона" у то време био овлашћени консултант предузећа Азотара у реструктурирању. Никезић је уговором о пословно техничкој сарадњи са Азотаром био у обавези да пружи консултанстске услуге приликом продаје регресираног ђубрива. Он је, међутим, учествовао је у проналажењу фиктивних купаца и предузећа која нису имала право на повластице. Консултанстку услугу за тај посао из 2009. године наплатио је 6 милиона динара.

Саша Драгин је од 2004. до 2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Драгин ће остати упамћен као министар који је предлагао да Србија извози морску рибу, у чијем је мандату неколико месеци влада несташица млека, али и као један од министара који је директно прозивао монополисте у пољопривреди.

Звонимир Никезић, јавности познат као власник консултантске куће "Цес Мекон", у управном одбору "Агробанке" био је представник државног удела. Никезићев "Цес Мекон" радио је и на бројним приватизацијама фирми као што су "Књаз Милош", "Фриком", "Млекара Шабац", "Трајал", "Београд филм", "Семе", "Ветеринарски завод Земун", које је Савет за борбу против корупције оценио као сумњиве. Дугогодишњи је сарадник бившег премијера Мирка Цветковића.

На јавном тендеру 11. априла 2006. године купац 100 одсто друштвеног капитала Азотаре постаје конзорцијум Универзал Холдинг из Београда и две литванске фирме.

Због неиспуњавања обавеза уговор је раскинут у јануару 2009. године. Агенција за приватизацију капитал Азотаре преноси Акцијском фонду, који данас приведеног Радосава Вујачића именује за привременог заступника капитала. Вујачић је био именован и за председника УО Азотаре.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво