Читај ми!

Реаговања на пресуду хрватским генералима

Пресуда хрватским генералима Анти Готовини и и Младену Маркачу у Србији је оцењена као срамна одлука која доводи у питање кредибилитет Трибунала. Ослобађање генерала осуђују председник Србије и Влада, највиши државни званичници, политичке партије али и невладине организације и независни интелектуалци. Осуде стижу и из Републике Српске. У Хрватској славље.

Ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу различито примљена у Хрватској и Србији. Славља на улицама Хрватских градова. Српски званичници оцењују да је Трибунал у Хагу, овом пресудом, изгубио кредибилитет.

Политичке странке у Србији осудиле су ослобађајућу пресуду хрватским генералима и навеле да се њоме легализују злочини почињени над Србима. Светски медији извештавају о слављу у Хрватској.

Пресуду су коментарисали и гости емисије Око.

Председник Србије Томислав Николић оценио је да је јасно да је одлука Хашког трибунала о ослобођању Анте Готовине и Младена Маркача од кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. године политичка, а не правна.

Данашња одлука Хашког трибунала неће допринети стабилизацији ситуације у региону, отвориће старе ране, а Србе у Хрватској, мали број њих који је остао тамо да живи, ставити у позицију криваца над којима и даље свако може некажњено да спроводи своју 'правду'", оценио је председник Србије у изјави за јавност.

Он је подсетио да је током операције "Олуја" протерано преко 220.000 Срба и убијено на хиљаде ненаоружаних мушкараца, жена и деце.

"Ко је за то крив? Данашњом одлуком Хашког трибунала Хрватска може легитимно да слави највећи погром у свету после Другог светског рата. Држава која не дозвољава ни породицама несталих Срба да утврде где се налазе тела њихових најмилијих", указао је Николић.

"Ако је до сада било разлога да верујемо онима који су тврдили да је Хашки трибунал неутралан, правичан и нешто више од суда Србији и српском народу, најновијом одлуком о ослобађању ратних злочинаца је то демантовано", навео је Николић.

Председник Србије истакао је да је српски народ у новијој историји био жртва геноцида, најсуровијих злочина, прогона и мучења, а да су Срби жигосани као злочинци који треба да се стиде и ћуте. "То је парадокс који више не сме да се понови", истакао је Николић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу потврђује тврдње према којима Хашки трибунал није суд већ да испуњава унапред задате политичке задатке.

"То потврђује тврдње оних који кажу да Хашки трибунал није суд, већ да испуњава унапред задате политичке задатке", рекао је Дачић, који је и министар унутрашњих послова, на почетку састанка са шефом Еулекса Гзавијеом де Марњаком, пренео је Радио Слободна Европа. 

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да је ослобађајућа пресуда коју је Хашки трибунал изрекао хрватским генералима изненађујућа, више политичка, него правна, и понижавајућа, пре свега, за жртве стравичног злочина и највећег геноцида после Другог светског рата. 

Љајић: Трибунал изгубио кредибилитет

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да је Хаг изгубио кредибилитет.

"После 20 година од оснивања Трибунала, ништа од тога се није испунило. Далеко смо од процеса помирења, а као што видимо, нема ни правде за жртве ни њихове породице. А оно што се догодило представља доказ постојања селективне правде, која је често гора од неправде", рекао је Љајић.

"Нема удруженог злочиначког подухвата, одговорности, ни казне. Да све није чисто, говори прегласавање. Ова одлука нас враћа три године уназад, а перцепција Хага ће бити гора него што је била", истакао је Љајић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да ослобађајућа пресуда хрватским генералима у Хагу показује да је озбиљно угрожен принцип кажњивости ратних злочина и додао да је таква одлука Хашког трибунала скандалозна.

"Реч је о једном од највећих ратних злочина на простору бивше Југославије, о убиствима, протеривањима и угрожености више стотина хиљада људи а да за то нико није одговарао", рекао је Вукчевић Танјугу.

Штрбац: Пресуда је политички памфлет

Директор Документационо-информациони центар "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу срамотна и да су Крајишници њоме више него шокирани.

Штрбац је навео да пресуда Хашког трибунала више личи на политички памфлет или декларацију неке политичке организације, него на пресуду суда УН.

Према његовим речима, пресуда је и резултат јаке дипломатске активности Хрватске коју је најављивала и бивша премијерка Јадранка Косор, наводећи да је ангажована чак и једна лобистичка организација.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу невероватна и срамна.

Додик сматра да је политика имала одлучујући утицај и да Хрватска, која сада треба да постане чланица Европске уније, са осудом о удруженом злочиначком подухвату сигурно не би имала добре референце, јавља Анадолија.

"Ово је понижавајућа одлука за све жртве, за све Србе, и након ње не можемо имати поверење у Хашки трибунал. Сви који су веровали да постоји међународна правда сада могу бити сигурни да је она и селективна, и политичка, и да се само на тај начин и упражњава", истакао је Додик.

Премијер РС Александар Џомбић рекао је да је ослобађајућом пресудом Хашки трибунал легализовао највеће етничко чишћење на овим просторима после Другог светског рата, додајући да је то шамар правди и безобзирна увреда и понижење за све српске жртве хрватских ратних операција.

Пуповац: Ко је одговоран за злочине?

Потпредседник Самосталне демократске српске странке и председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је да оно што је добро за генерале Младена Маркача и Анту Готовину, који су у Хагу ослобођени оптужби, није добро за жртве и наставак обнове помирења у регији.

"Након ове пресуде која је добра за генерале, остаје питање ко је одговоран за убиства, прогон, уништење и паљење кућа, јер до сада за то још нико није одговарао", рекао је Пуповац, преноси Хина.

Председница београдског Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић изјавила је да ослобађање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача није донело правду, а жртве и да пресудом нису поменути ни ратни злочини ни егзодус Срба из Хрватске.

"Заборављено је шта се догодило људима од тренутка када је почело гранатирање и изненађује образложење жалбеног већа да оптужени нису учестовали у доношењу дикриминаторских прописа који су спречавали повратак Срба и да им се не може приписати заједнички злочиначки подухват, као да су они оптужени за директно наређивање, а не по командној одговности", рекла је Кандићева.

Ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генералима шаље лошу поруку читавом региону и занемарује велики број жртава, оценио је председник Комитета правника за људска права "Јуком" Милан Антонијевић.

Хрватска задовољна одлуком Трибунала 

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да је радостан због тога што су на слободи Анте Готовина и Младен Маркач, људи за које је, како је рекао, био уверен да су невини.

"Били сте борци у рату, жртве у миру. Носили сте терет туђег злочина и туђе грешке", рекао је Јосиповић двојици данас ослобођених генерала.

Јосиповић каже да је данас леп дан за Хрватску, јер је добијена и судска пресуда да је "победило право и правда и да генерали нису криви за злочине који су им стављани на терет". Додао је да је доказано да није било удруженог злочиначког подухвата.

Јосиповић је посебно похвалио говоре Готовине и Маркача по доласку у Загреб, на Тргу бана Јелачића у којима су "погледали у будућност и казали да треба ићи напред".

"Ова врата су вам широм отворена, јер сте задужили Хрватску", рекао је хрватски председник.

Премијер Хрватске Зоран Милановић захвалио је Анти Готовини и Младену Маркачу "што су толико издржали за Хрватску" и рекао да зна да није било лако ни њима ни њиховим породицама.

"Одлука је била подељена, што само говори колико је танка црта између истине и неистине, правде и неправде. Ради се о очито двојици недужних људи, али то не значи да рат није био крвав, да није било грешака. Било је грешака, и за то је одговорна хрватска држава", рекао је хрватски премијер. 

Хрватски адвокат Анто Нобило сматра да је ослобађање Готовине и Маркача за злочине у "Олуји" 1995. "логичан след", пошто их оптужница није ни теретила по командној одговорности за конкретна убиства, паљења и пљачке.

Изрицање пресуде Жалбеног већа хрватски ратни ветерани пратили су уживо на видео-бимовима у Загребу, Ђурђевцу, родном месту Младена Маркача и Пакоштанима где је рођен Анте Готовина.

Хрватски медији преносе да је шест до седам хиљада људи на Тргу бана Јелачића "у даху пратило сваку реч коју је изговарао главни судија Жалбеног већа Теодор Мерон".

Онда је дошло до одушевљења када је Мерон прочитао да није било удруженог злочиначког подухвата, а затим је после изрицања ослобађајуће пресуде почело славље.

Окупљени су махали хрватским заставама и скандирали: "Анте, Анте", "Хрватска, Хрватска", "Вуковар, Вуковар" и певали Зови само зови, сви ће соколови за те живот дати, а скуп је организовала Координација ветеранских удружења. На тргу је у току програм, грађани се веселе, а запаљена је и једна бакља.

Један од организатора скупа, председник Удружења специјалне полиције Јосип Клем, рекао је да посебно треба захвалити Цркви која је једина веровала у невиност генерала.

Број коментара 209

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво