Читај ми!

Оптужни предлог против Дулића

Због сумње за кривично дело злоупотребе службеног положаја Тужилаштво за организовани криминал поднело оптужни предлог против бившег министра Оливера Дулића, Небојше Јањића и Зорана Дробњака. Оптужни предлог је компромис тужилаштва и власти, каже Оливер Дулић.

Тужилаштво за организовани криминал поднело је оптужни предлог против бившег министра Оливера Дулића, његовог помоћника Небојше Јањића и бившег директора "Путева Србије" Зорана Дробњака, због сумње да су извршили кривично дело злоупотребу службеног положаја.

Они се сумњиче да су фирми "Нуба инвест" незаконито давали дозволе, сагласности и услове за постављање мреже оптичких каблова дуж главних путева у Србији.

"Тужилаштво за организовани криминал је данас поднело оптужни предлог Посебном одељењу Вишег суда у Београд против Оливера Дулића, Небојше Јањића и Зорана Дробњака којима се ставља на терет да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја", рекао је за РТС тужилац Миљко Радисављевић.

Тужилац каже да је предлог поднет на основу кривичне пријаве Управе криминалистичке полиције, података који су тужилаштву достављени уз кривичну пријаву, као и на основу резултата доказних радњи које спровело тужилаштво за организовани криминал.

Дулић, Јањић и Дробњак су дали дозволе, сагласности и саобраћајно-техничке услове фирми "Нуба инвест" и поред упозорења запослених у Министарству животне средине и просторног планирања и "Путевима Србије", да та фирма не испуњава услове, наводи тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

"Издавањем захтеваних дозвола инвеститору 'Нуба инвест' омогућено је изгради инфраструктурни објеката, мрежу оптичких каблова, на путном земљишту на државним путевима којима управља ЈП 'Путеви Србије' и то на најважнијим магистралним коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом", рекао је Радисављевић.

Поред тога, у поступку одлучивања о захтевима "Нуба инвест" они су тог инвеститора ставили у повлашћени положај у односу на све друге заинтересоване инвеститоре који су се обраћали истим захтевима Министарству и "Путевима Србије", јер су за разлику од њих захтевали да доставе сву потребну документацију која је иначе и прописана законом о планирању и изградњи и закону о јавним путевима.

Тужилаштво је предложило да се након одржаног главног претреса (суђења) и након изводјења доказа који су предложени - сви окривљени осуде на безусловне казне затвора, рекао је Радисављевић.

"У овом тренутку значајно је да објасним да рад полиције и тужилаштва за организовани криминал на овом предмету није завршен, напротив, предмет нашег даљег заједничког рада биће истраживање да ли је у вези са издавањем дозвола инвеститорима Нуба инвест било и корупције", нагласио је тужилац.

Да подсетимо, РТС је претходних дана објавио документа која показују како је новац уместо за постављање оптичких каблова завршио на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког "Нуба холдинга".

Према његовим речима, у овом тренутку тужилаштво већ располаже одређеним подацима који указују да је ту било и коруптивних елемената и због тога интезивно сарађује не само са нашом полицијом већ и са колегама у иностранству у покушају да добијеме одговор то изузетно важно питање у овом тренутку.

Они се терете за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Оптужби предлог, а не оптужница, поднети су суду јер се овај процес води по такозваном "скраћеном кривичном поступку".

Дулић о оптужном предлогу

Коментаришући подизање оптужног предлога, Оливер Дулић је рекао да је то компромис тужилаштва и извршне власти и то на његову штету и поручио да ће на суду доказати да је апсолутно поштовао закон.

"Мислим да је било јасно да је овај режим хтео да види једног бившег министра у затвору, и мислим да је очигледно притисак био толики да је поступак морао да оде у следећу фазу. Верујем да је пријава која је написана врло лоше и у којој апсолутно нема никаквих материјалних доказа, била апсолутно за одбацивање", рекао је Дулић агенцији Бета.

Рекао је и да му је жао што је "попуштено под притиском једног дела јавности" који је од, како је оценио, "бесмислене пријаве направио прави циркус".

"Ја ћу сада, наравно, морати да докажем оно што сам тврдио до сада а то је да је закон апсолутно поштован, да нико није оштетио нити буџет, нити интерес грађана у процесу издавања дозвола операторима који су изграђивали кабловску мержу кроз нашу земљу и то ће се свакако урадити пред судом", рекао је Дулић.

Додао је да једва чека да почне процес и да се нада да ће кратко трајати. Дулић је казао да се подизањем оптужног предлога ставља тачка на "све бесмислене истражне радње, спомињање разних Сејшела, Кипра и осталих глупости".

"Суштина целог овог поступка је тумачење Закона о планирању и изградњи, односно: да ли је у поступку издавања дозвола требало прибављати сагласност јавних предузећа или не", навео је Дулић. Он је рекао да је извршна власт покушала да изврши притисак на тужилаштво да се њему одреди притвор.

"Мислим да је велика храброст што тужилац није одредио притвор јер за то апсолутно нису постојали било какви елементи", навео је Дулић и додао да ће наставити да се бори за истину и да се брани и да ће наставити да тужи све медије који објавили неистине о њему.

Словеначка "Нуба", негирала је све оптужбе. Та компанија у саопштењу истиче да је после медијских написа о умешаности у незакинито пословање, сама затражила од словеначке полиције да одговори да ли је икада била предмет истраге.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво