Читај ми!

Афера "кабл", сејшелска оптика

Према полицијским подацима, у које је РТС имао увид, 5,6 милона евра компамније "Нуба инвест" завршило на рачунима офшор-компанија на Кипру и Сејшелима уместо у посао постављања оптичких каблова.

Кривичну пријаву против Оливера Дулића поднела је Управа криминалистичке полиције, због сумње да је, док је био министар, злоупотребио службени положај дајући посао постављања оптичких каблова словеначкој фирми "Нуба инвест".

После укидања имунитета Оливеру Дулићу, стекли су се услови за његово саслушање, после чега би тужилац за организовани криминал требло да нареди истрагу против бившег министра, његовог тадашњег помоћника Небојше Јањића и директора "Путева Србије" Зорана Дробњака.

Тада би требало и да постане јасно у чијој ће надлежности бити предмет – Основног или Специјалног тужилаштва.

У сваком случају, тужилац ће пред собом имати обимну документацију. Нека документа у које смо имали увид односе се и на ток новца.

Наиме, према полицијским подацима, од једне банке у Словенији, компанија "Нуба инвест" добила је 20 милиона евра инвестиционог кредита који је, путем позајмица, пребациван из једне у другу фирму у систему да би, на крају, уместо у постављање оптичких каблова, 5,6 милиона евра завршило на рачунима две офшор-компаније на Кипру и Сејшелима.

Подаци полиције указују на то да су дозволе надлежног министарства биле гаранција за добијање кредита. На основу документације у коју смо имали увид, саслушани Дробњак и Јањић потврдили су у исказима да су налоге за давање дозвола добијали од надлежног министра, о чему постоји и писани документ.

Оно што је најспорније у овом случају, кажу у изворима блиским истрази, јесте чињеница да је посао вредан милионе евра добила фирма са једним запосленим и почетним капиталом од 3 хиљаде евра. Годину дана касније, уговори са две фирме из Америке и Словеније доносе им годишњи приход од два милиона евра.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво