Читај ми!

Случај Дулић, опасне кабловске везе

Полиција покушала да приведе бившег министра Оливера Дулића због злоупотребе службеног положаја. Дулић се најпре позвао на посланички имунитет, али га се касније одрекао, после обраћања јавности у којем је негирао да је прекршио закон. У полицији саслушани и бивши помоћник министра Небојша Јањић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

17.43 - Завршено саслушање Небојше Јањића у полицији. Одређено му је задржавање до 48 сати.

17.28 - Скупштина Србије размотриће у понедељак Предлог одлуке о укидању имунитета посланику Оливеру Дулићу, саопштено је из републичког парламента. Седница ће почети у 10 часова, а укидање Дулићевог имунитета је једина тачка дневног реда.

16.05 - Јавио сам се полицији и људима који су ме јутрос позвали, они су рекли да за то нема потребе и да ће ме даље обавештавати да ли ћу бити позван или не, рекао је Дулић испред Палате "Србије" напоменувши да стоји на располагању државним органима.

15.15 - Оливер Дулић је покушао да уђе у Палату "Србије", у којој се налази МУП Србије, али је враћен са портирнице, јавља репортер РТС-а.

15.00 - Апсолутно су неприхватљиве инсинуације да борбом против корупције и криминала Влада Србије спроводи политички обрачун са политичким неистомишљеницима, рекао премијер Ивица Дачић.

14.15 - Борба против корупције је тек почела и неће нас зауставити политички напади, рекао за РТС први потпредседник Владе Александар Вучић.

13.23 - Административни одбор Скупштине Србије, после затворене седнице, предложио парламенту да Оливеру Дулићу укине имунитет, саопштио председник тог тела Зоран Бабић. Председник парламента Небојша Стефановић изјавио за РТС да ће седницу Скупштине заказати за понедељак.

12.36 - Оливер Дулић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, изјавио да није прекршио закон и да се неће више позивати на посланички имунитет. Конференцији присуствовали и функционери ДС-а Душан Петровић, Драган Шутановац, Мирко Цветковић и Драгољуб Мићуновић.

12.12 - В.Д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак дао изјаву полицији о "случају Дулић", након чега је пуштен, јавља агенција Танјуг.

11.54 - Захтев Тужилаштва за укидање посланичког имунитета Оливеру Дулићу стигао у Скупштину Србије, незванично сазнаје РТС.

10.15 - Председник административног одбора Скупштине Србије Зоран Бабић рекао за РТС да ће заказати седницу тог тела чим му буде прослеђен захтев Тужилаштва. Одбор предлог одлуке доставља Народној Скупштини која може укинути посланички имунитет. Седница парламента највероватније у понедељак.

9.22 - Тужилаштво за организовани криминал упутиће захтев Скупштини Србије да се Оливеру Дулићу укине посланички имунитет, рекао за РТС тужилац Миљко Радисављевић.

Полиција је јутрос покушала да приведе бившег министра за животну средину и просторно планирање Оливера Дулића, због сумње да је злоупотребио службени положај при издавању дозвола за постављање оптичких каблова на трасама државних путева.

Бивши министар најпре се јутрос позвао на посланички имунитет, али га се касније одрекао, после обраћања јавности у којем је негирао да је прекршио закон.

Тужилац Миљко Радисављевић рекао је за РТС да су Управа криминалистичке полиције и Тужилаштво за организовани криминал у марту ове године покренули предистражни поступак поводом издавања дозвола за постављање оптичких каблова дуж магистралних и регионалних путева у Србији за 2009. и 2010. годину.

"Постоји основана сумња да је приликом издавања осам дозвола министарства животне средине 'Нуба инвесту' из Београда, прекршен Закон о планирању и изградњи и да су тада три особе, међу којима и бивши министар Дулић злоупотребили службени положај", рекао је Радисављевић.

Због сумње да су умешани у малверзације, на саслушање у полицију су приведени и бивши помоћник министра Небојша Јањић и директор Јавног предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак, који је после тога пуштен. Јањићу је одређено задржавање до 48 сати.

Тужилац је, како процедура налаже, Народној скупштини послао захтев за укидање имунитета Оливеру Дулићу, а из републичког парламента је након тога саопштено да ће Скупштина о укидању имунитета расправљати у понедељак.

Председник Скупштине Небојша Стефановић рекао је да ће парламент укинути имунитет и Дулићу и сваком другом посланику за кога буде поднет захтев за оваква дела за које се оптужује. "Народна скупштина не може да буде уточиште за било кога за кога постоји сумња да је учинио кривична дела", рекао је Стефановић.

Одбор за административно-буџетска и мандатско-имунитетска питања већ је предложио да се бившем министру укине имунитет.

Дулић: Политичка хајка

Оливер Дулић је, међутим, на конференцији за новинаре у Скупштини рекао да нема потребе да се састају ни Одбор, ни Скупштина Србије.

"Ја се на имунитет позивати нећу. Позвао сам се на имунитет само да бих данас дошао овде, и разоткрио и оголио оно што је апсолутно политичка хајка против једног невиног човека или невиних људи, зарад приказивања једне главе и пуштања крви која јавности треба. Ја никада нисам прекршио закон", рекао је Дулић.

Он је подсетио да је Републичко јавно тужилаштво дописом од 20. децембра 2010. године обавестило Министарство животне средине и просторног планирања да из извршеног увида у достављену документацију произлази да је Министарство у поступку издавања дозвола предузећу "Нуба инвест" за изградњу оптичког кабла дуж магистралних и регионалних путева, поступало у складу са законом о планирању и изградњи.

Оливер Дулић је прецизирао да у закључку Владе Србије, који је потписао тадашњи заменик председника Владе Србије Ивица Дачић, стоји да приликом издавања дозвола предузећу "Нуба инвест" није прекршен Закон о планирању и изградњи.

Премијер Дачић одговара да је у то време, као заменик премијера, потписивао све одлуке Владе и да је то техничка ствар.

Конференцији за новинаре коју је Дулић одржао присуствовали су бивши премијер Мирко Цветковић, шеф посланичког клуба Демократске странке у Скупштини Србије Драгољуб Мићуновић, Слободан Хомен, Душан Петровић, Борко Стефановић, Нада Колунџија, Драган Шутановац.

Драгољуб Мићуновић је рекао да се овде ради о политичком процесу, оценивши да то није добро и значи да у нашем друштву постоји криза владавине права. "Сви су невини док се не докаже супротно, а већ месецима се против Дулића води хајка", рекао је Мићуновић.

Иначе, бивши министар Дулић се после подне појавио у просторијама Министарства унутрашњих послова у Палати "Србија", где се задржао петнаестак минута. Оливер Дулић је легитимисан и потом пуштен уз образложење да ће процедура бити настављена када му Скупштина одузме имунитет.

"Јавио сам се полицији и људима који су ме јутрос позвали. Они су рекли да за то нема потребе и да ће ме даље обавештавати о томе да ли ћу бити позван или не", рекао је Дулић напоменувши да стоји на располагању државним органима јер, како каже, поштује институције и жели да се све у њима и решава.

Дулић истиче да ће се у будућности, у оквиру борбе против корупције све дешавати по истом моделу. "Ухвате човека, провуку га кроз таболидне медије, о њему кажу најневероватније неистине и потом држава реагује оптужницом која нема никакве везе са законом нити било какве везе са истином", рекао је бивши министар.

"Позивам их да испитају сваку реч коју су о мени писали таблоидни медији последње две-три недеље, сваку глупост коју су објавили о мени - и да имам скупоцене сатове, и да сам трошио паре на лавове, и да сам трошио паре на билборде, јер ја на крају хоћу да изађем са папиром да сам поштено радио и да сам поштен", навео је бивши министар.

Случај "Нуба инвест" 

Дулић је и раније довођен у везу са афером око издавања дозвола за постављање оптичких каблова дуж српских путева словеначкој фирми "Нуба инвест". Информације о неправилностима у вези са пословањем у Србији демантовала је фирма "Нуба саветовање и инвестирање", која је оснивач и власник "Нубе инвест".

Иако Оливер Дулић истиче да се још 2010. године Републичко тужилаштво изјаснило да није било злоупотребе положаја приликом доделе посла "Нуба инвесту", из тог тужилаштва саопштавају да треба имати у виду да је то мишљење било засновано на анализи само дела документације коју је тада доставило Министарство животне средине и просторног планирања, што је изричито и наведено.

Тужилаштво је саопштило да су значај и количина нових података и информација добијених после децембра 2010. године, до којих је дошла полиција, омогућили покретање поступка у вези са издавањем грађевинских дозвола предузећу "Нуба инвест".

У саопштењу се наводи и да је полиција анализирала целокупну документацију која се односи на издавање, не само грађевинске, већ и претходних локацијских дозвола предузећу 'Нуба инвест', а поред тога обављени су и разговори са запосленима који су указали на нерегуларности поводом издавања дозвола.

За посао постављања оптичких каблова "Нуба" је поднела захтев надлежном министарству само пар месеци након регистрације предузећа у Србији, у септембру 2009. године. Дозволу од ресорног министарства добила је већ 16. октобра.

Тринаест дана касније, Министарство је у име те фирме, упутило захтев предузећу "Путеви Србије" ради издавања сагласности за постављање оптичког кабла на релацији Батровци-Београд. Захтев је потписао министар Оливер Дулић.

"Путеви Србије" прво одбијају захтев налазећи да је "Нуба" неквалификована за тај посао. Одлука се, ипак, накнадно мења и фаворизована фирма - упркос мањкавом захтеву и уз асистенцију министарства које игнорише примедбе - добија посао.

Досадашња истрага, како РТС сазнаје у полицији, практично је потврдила раније сумње Савета за борбу против корупције да је "Нуба инвест" годину дана била у предности у односу на остале фирме, а самим тим и у повлашћеном положају јер је добила могућност да изнајмљује мрежу интернет провајдерима и мобилним оператерима.

Савет за борбу против корупције је на проблематичност поступка указао још у новембру 2010. године. Извештај Савета за борбу против корупције можете прочитати овде.

Како су тада пренели медији, Савет за борбу против корупције детаљно је истражио како су издате дозволе предузећу "Нуба инвест" и открио да ова фирма, захваљујући дозволама Министарства животне средине и просторног планирања и ЈП "Путеви Србије", годину дана била једино предузеће које је постављало цеви са оптичким кабловима, упркос чињеници да у Републичкој агенцији за електронске комуникације (РАТЕЛ) није ни била регистрована као оператер.

Истрага ће морати да одговори и на питање које је мучило и Савет - због чега је посао вредан милионе евра добило тек основано предузеће са тада једним запосленим и оснивачким улогом од три хиљаде евра?

О којој заради је реч говоре и подаци, које РТС сазнаје из извора блиских истрази, да уговор који је "Нуба инвест" потписала са једном америчком фирмом на 25 година доноси милион и по евра годишње, док од уговора са словеначким предузећем на 10 година годишње зарађују пола милиона евра.

"Нуба инвест" је градила мрежу оптичких каблова према Хрватској, Румунији, Бугарској, Македонији, док су актуелни оператери у Србији, попут "Теленора" и СББ-а, до својих првих дозвола успели да дођу тек после годину дана.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво