Читај ми!

Афера "Агробанка", притвор за осумњичене

После саслушања код судије за претходни поступак, осумњиченима у афери "Агробанка" одређен притвор до месец дана, сазнаје РТС. Полиција испитује одговорност и других особа за које се сумња да су учествовале у афери.

01.30 (субота) - Осморици осумњичених одређен притвор до 30 дана рекао за РТС специјални тужилац Миљко Радисављевић. 

22.50 - Судија за претходни поступак и даље саслушава осумњичене у афери "Агробанка", којима је у четвртак одређено полицијско задржавање.

Тужилаштво за организовани криминал донело је наредбу о спровођењу истраге против осумњичених Душана Антонића, Бојана Зарића, Славољуба Корићанца, Вехба Папића и Бојана Лабовића, одговорних лица у "Агробанци", рекао за РТС тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић.

Према његовим речима, истрага се води и против Милоша Узелца, Милана Антонића, Бранимира Узелца, Сауда Хасовића и Слободана Ратковића, одговорних лица у приватним предузећима Headcommerce, Drina timber и Еso limb због сумње да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Ухапшенима је у четвртак одређено полицијско задржавање, а тренутно је у току њихово саслушање пред судијом за претходни поступак, сазнаје РТС.

"Пре доношења наредбе о спровођењу истраге, Управа криминалистичке полиције је против осумњичених Тужилаштву поднела кривичну пријаву и доставила доказе, документацију и друге материјале прикупљене у току предистражног поступка који је покренут фебруара месеца ове године. Кривична пријава је поднета поводом кредита које је Агробанка одобрила предузећима Headcommerce, Drina timber чији је сувласник Милан Антонић, син осумњиченог Душана Антонића", прецизирао је Радисављевић. 

Како је рекао, након саслушања осумњичених у Тужилаштву закључено је да постоје основи сумње да је незаконитим одобравањем кредита предузећима, који су употребљени за куповину имовине чији је власник била сама "Агробанка", омогућено прибављање имовинске користи власницима предузећа у износу од више од 4.140.000 евра.

Иначе, полиција још трага за Миланом Антонићем и Слободаном Ратковићем. Милан Антонић, син Душана Антонића, јавио се данас Дирекцији полиције и рекао да се налази на летовању у Црној Гори, које ће прекинути и јавити се истражним органима.

Тужилаштво за ухапшене тражи притвор и најављује да ће истраживати и остале кредите које је банка одобравала у периоду од 2006. до 2011. године.

Радисављевић је истакао да ће посебно бити проверавани кредити који до данас нису враћени, а одобрени су предузећима која се налазе у стечају или су у блокади. Како је навео, предмет поступка биће и истраживање токова новца који је Агробанка спорним кредитима пласирала великом броју правних лица.

Спор око документације НБС

Тужилац Радисављевић тврди да сарадња Тужилаштва и Народне банке није почела на време. НБС се, како наводи, Тужилаштву за организовани криминал обратила први пут у јуну ове године, дакле након што је почео предистражни поступак.

"Ја сам затражио од НБС да пошаље документацију затечену у Агробанци током поступка контроле који је вршен у току 2011. године, након тога није било никаквог одговора и нисам добио ништа од тражене документације", навео је Радисављевић.

Доскорашњи гувернер Дејан Шошкић је пре десет дана у интервјуу НИН-у рекао да је после ванредне контроле пословања "Агробанке", НБС записник о томе доставила 5. октобра 2011. Управи криминалистичке полиције.

Директор полиције Милорад Вељовић за РТС каже да су записник добили тек када су то изричито захтевали. "Када смо тражили званично од НБС тај извештај, сугерисано је да то не могу да нам дају, јер је то, наводно, службена тајна. Тражили смо да нам званично одговоре зашто је то службена тајна. Тек тада смо добили тај записник. Овим не желим да кажем да банка није била заинтересована да изврши контролу, али то је истина", навео је Вељовић.

Полиција, како наводи, испитује одговорност и других особа за које се сумња да су учествовале у афери "Агробанка". Милорад Вељовић каже да полиција има пуну подршку свих државних институција и да на њу нико не врши никакве притиске у вези са случајем "Агробанке".

"Оно што је наш интерес и што сада радимо јесте да утврдимо улогу Управног одбора и сваког члана Управног одбора, улогу председника Извршног одбора и свих чланова Извршног одбора, као и улогу свих контролних фактора, па и Народне банке, у оквиру пословања ове банке", навео је Вељовић.

Из ревизорске куће КПГМ која је радила ревизију финансијских извештаја Агробанке, тврде да у потпуности стоје иза својих ревизорских поступака и закључака за 2010. и 2011. годину.

"За 2010. годину смо издали неквалификовано мишљење на финансијске извештаје Агробанке, док је наше мишљење за 2011. годину уздржано. То значи да, користећи све расположиве ревизорске поступке, ми нисмо успели да потврдимо исказану финансијску позицију Агробанке на дан 31. децембар 2011. године, као ни резултате пословања исказане за 2011. годину", наводи се у саопштењу.

Како је речено, из тог разлога, чак стављајући по страну обавезе по питању чувања поверљивих информација, нису у могућности да коментаришу разлике између финансијских извештаја за 2010. и 2011. годину.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи