Читај ми!

Против мене лека нема!

Изношењем завршне речи пред Хашким трибуналом практично завршено суђење лидеру радикала Војиславу Шешељу. Оптужени рекао да је процес против њега политички мотивисан.

Лидер радикала Војислав Шешељ завршио је изношење завршне речи у главном поступку који се против њега води у Хагу за ратне злочине на простору Хрватске, БиХ и Војводине од 1991. до 1993. године.

Шешељ је изношење завршне речи завршио речима: "Против мене лека нема", а током обраћања у судници рецитовао и француску "Марсељезу", јавља специјални извештач РТС-а из Хага Милош Милић.

Овим је суђење Шешељу практично завршено, јер је он раније најавио да неће изводити доказе. Нико не може да предвиди за колико би судско веће могло да донесе пресуду, с обзиром на то да је случај председника СРС-а веома специфичан.

Председавајући судија Жан-Клод Антонети саопштио је да ће накнадно заказати изрицања пресуде.

Оптужени је у последњем дану изношења завршне речи говорио о, како је рекао, политичким околностима који су утицали на стварање оптужнице против њега, на предмет и на покушај да се он политички уништи, односно да му се спречи политичко деловање.

Шешељ је рекао да је процес против њега био политички мотивисан и да је био изложен политичком прогону. "Овај процес био је процес на задату тему", рекао је Шешељ и објаснио да је тужилаштво тек после подигнуте оптужнице почело да води истрагу како би јој прилагођавало изјаве сведока.

Лидер радикала рекао је да, када се већ нашао у Хагу, није било говора о брзом почетку суђења, већ да је "остављен на чекању". "Већ прве године почели су против мене неку врсту политичког и психолошког рата", рекао је Шешељ.

Шешељ је поновио да је 2003. оптужен на захтев тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића и да је то у својим мемоарима потврдила Карла дел Понте, која је у то време била главна тужитељка.

Цитирајући Викиликс, оптужени је, такође, тврдио да су у заверу против њега и СРС-а биле умешане и обавештајне службе САД, Велике Британије, Француске и Немачке. Као доказ да је процес политички, Шешељ је навео да је изјаве сведока Хашко тужилаштво почело да узима тек после подизања оптужнице.

Негирајући правну основаност дела оптужнице која га терети да је "говором мржње" починио кривично дело прогона у Вуковару и војвођанском селу Хртковци, Шешељ је, позивајући се на ранију пресуду Трибунала, тврдио да такав говор није кривично дело по међународном праву.

Шешељ је из пресуде Трибунала босанском Хрвату Дарију Кордићу цитирао да "говор мржње није достигао статус кривичног дела у међународном обичајном праву".

"Нема консензуса о забрани ширења верске, националне и расне мржње, зато то и није у међународном обичајном праву", рекао је Шешељ.

Он је назначио да је ширење верске, националне и расне мржње кривично дело, али да се кажњава краћим затворским или новчаним казнама.

Учешће у рату није кривично дело

Рекао је и да "учешће у рату и допринос српским ратним напорима није кривично дело" и упитао судије да ли у његовим говорима могу наћи „иједан фрагмент који је био битни допринос кривичном делу".

Током завршне речи, Шешељ је више пута "издајницима" назвао прваке Српске напредне странке Томислава Николића и Александра Вучића, оптужујући их за везе са страним обавештајним службама које их, према његовој тврдњи, и финансирају.

"Николић и Вучић спремни су на много горе ствари него Борис Тадић и Демократска странка", тврдио је Шешељ, алудирајући на односе Србије са Западом.

Суђење је почело у новембру 2007, а Шешељ је у притвору Трибунала од краја фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је оптужница против њега обелодањена.

Износећи завршну реч прошле седмице, Шешељ је поручио да је Трибунал нелегимитан, а да тужиоци лажним сведоцима нису доказали његову кривицу, већ додатно деградирали сваки интегритет суда.

"Три дана смо овде слушали гомилу глупости, лажи и несувислих речи Тужилаштва, које је обавило прљави задатак који су им поставиле западне обавештајне службе. Овај суд је политички и војни инструмент САД, америчка коњица и Шеста флота", рекао је Шешељ на почетку завршне речи.

Почетак изношења завршне речи оптуженог био је померен прошле недеље са понедељка и уторка на среду и четвртак, јер је лидер Српске радикалне странке претходно поново оперисан, пошто дефибрилатор који му је уграђен почетком јануара није био исправан.

Другог дана изношења завршне речи, прошлог четвртка, Шешељ је говорио с видним напором, а због његовог лошег здравственог стања прављене су чешће и дуже паузе.

Хашки трибунал подигао је оптужницу против Шешеља у јануару 2003. године. Суђење му је почело у новембру 2007. године, а тужиоци су за њега тражили казну од 28 година затвора, тврдећи у завршној речи претпрошле седмице да је оптужени крив по свих девет тачака оптужнице.

Против Трибунала и из гроба

Осврћући се на захтев тужилаштва да буде осуђен на 28 година затвора, Шешељ је оценио да "нема никакве шансе да ту казну издржи" до краја, ако на њу буде осуђен.

"Имајући у виду колики сам противник САД, НАТО, ЕУ и колико мрзим Хашки трибунал, све судије и тужиоце овде, онда је једина примерена казна доживотна робија. И то је једина казна коју могу да издржим до краја", рекао је Шешељ.

"Захтевам да ми укинете притвор с аргументом да за њега нема ниједног разлога. Не постоји опасност да ћу бежати – где бих и зашто бежао? Не постоји ни опасност да ћу утицати на сведоке, јер су сви одавно саслушани", рекао је Шешељ судијама, додајући да не очекује да ће они усвојити његов захтев.

Оптужени је нагласио и да је веома задовољан процесом зато што је "доказао да је Хашки трибунал нелегалан, антисрпски и да се служи лажима, најпрљавијим манипулацијама, да није допринео правди, него неправди и да је инструмент новог светског поретка који је гори од Хитлеровог нацизма".

"Ја одавде одох у славу, а СРС у победу на изборима. Српска радикална странкаС ми је важнија од живота", рекао је Шешељ, поручујући да ће, "ако ускоро умре", борбу против Трибунала наставити и из гроба.

Шешељ је тврдио и да је "оптужница заснована на лажима", негирајући још једном било какву везу добровољаца СРС-а које је он послао на ратишта у Хрватској и БиХ са злочинима који су тамо били почињени.

Рекао је да "кампање прогона" несрба, за коју је оптужен, "није било нигде", а нарочито не у војвођанском селу Хртковци у пролеће 1992, како то тврди оптужба.

Шешељ је тврдио да се он залагао за "хуману размену становништва", коју су у то време заговарали и председници Хрватске Фрањо Туђман и СР Југославије Добрица Ћосић.

Вођа радикала поновио је уверење да су Македонија, Црна Гора, БиХ и већим делом Хрватска "српске земље" и да су тамошњи народи већином Срби различитих вероисповести.

"Теза оптужбе да је одбрана западних Срба и помагање те одбране било злочиначки подухват је неодржива", рекао је председник СРС-а и поновио да су се Срби у Хрватској и БиХ противили нелегалној сецесији тих република, која је, према његовом мишљењу, била прави удружени злочиначки подухват.

Тврдио је и да су рат изазвале вође Хрвата и Муслимана које су желеле да разбију Југославију, за чије очување су се Срби борили.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво