Читај ми!

Није било прогона Хрвата!

Војислав Шешељ негирао пред Хашким трибуналом оптужбу да је 1992. "говором мржње" починио прогон Хрвата из војвођанског села Хртковци, одбацујући наводе оптужнице. Наставак извођења завршне речи у уторак 20. марта.

14.40 - Шешељ за данас завршио извођење завршне речи. Наставак у уторак 20. марта. 

10.18 - Судија одредио паузу од 30 минута, након које ће Војислав Шешељ наставити са изношењем завршне речи.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, у наставку изношења завршене речи,  оспоравао је наводе сведока Тужилаштва и рекао да у војвођанском месту Хртковци 1992. године није било протеривања Хрвата, за шта га терети оптужница, јавља извештач РТС-а из Хага Милош Милић.

"Не може бити кривичног дела прогона ако није било оружаног сукоба, а у Војводини га није било", рекао је Шешељ.

"Да бисте доказали депортације, морате доказати да је бар један Хрват био депортован. Да видим тог што је депортован. Зар је депортација то ако је неком Хрвату било непријатно да живи поред српских избеглица, па оде у Хрватску да нађе неког за повољну размену имовине, у којој увек добро прођу", питао је оптужени и тврдио да ниједан Хрват није депортован.

"Да ли може бити прогон ако се неком не свиди мој говор? Ја бих вас (обраћа се судијама) радо прогонио кад бих имао неку власт. Али, ове моје речи не могу бити прогон. Могу да вам покваре ручак, али у суштини, не могу вам ништа. Не може изношење мишљења представљати кривично дело", тврдио је Шешељ.

Он је рекао да је Тужилаштво против њега спремало четири групе сведока: у једној су били они који су се одмах супротставили намери да га "лажно оптуже". Међу таквима је био Љубиша Петковић, који је добио и посланички мандат СРС, рекао је оптужени.

"Петковић је издржао оно што није издржао Борисав Јовић, који је овде сведочио против Слободана Милошевића. Поставља се морално питање зашто је дошао, зашто се није убио? Исто и (Зоран) Лилић. То су неморалне креатуре које су сведочиле, а Петковић се успротивио, и зато је био награђен", указао је Шешељ.

Лидер радикала је у другу групу сведока убројао оне "који су говорили све што су истражитељи тражили, и то под претњом да ће бити оптужени".

"Али, чим је прошао рок који је Савет безбедности дао Трибуналу за подизање оптужница, ти сведоци су дошли у мој тим одбране, да испричају све како је било и да буду моји сведоци", рекао је Шешељ.

Трећу групу, како је навео, чинили су они који су били "поткупљени, и давали лажне исказе", а четврту сведоци које су "хрватска и муслиманска обавештајна служба припремале за сведочење".

"Тужилаштво с лажним сведоцима ништа није постигло што би доказало моју евентуалну кривицу и одговорност. Оно је тим лажним сведоцима само допринело да се додатно у провалију сурва било какав правни, политички и морални интегритет Хашког трибунала", рекао је Шешељ.

Према његовим речима, у првобитним изјавама сведока нема нигде Шешеља ни Шешељеваца, ни Српске радикалне странке ни њених добровољаца, а онда се, како каже, после десет година на волшебан начин појављују у изјавама које сачињава само Тужилаштво.

"Довољно је да Тужилаштво сведоку са непријатељске стране јасно стави до знања шта је пожељан исказ, и сведок одмах иде у том правцу и везе", рекао је Шешељ.

Шешељ: Не одричем се војвода

Ви кажете да су добровољци СРС били познати по бруталности и злочинима, а нисте идентификовали ниједан-једини злочин који се на основу доказа може приписати иједном добровољцу СРС", рекао је Шешељ.

Потврђујући да је његова партија у пролеће 1992. слала добровољце у подручја Сарајева, Мостара и Невесиња, оптужени је, међутим, негирао да су они били умешани у "стварне или измишљене злочине", наведене у оптужници, на тим територијама.

Вођа радикала казао је да су његови добровољци у Сарајеву, под командом "четничких војвода" Бранислава Гавриловића-Брнета и Славка Алексића, учествовале у "ослобађању" Грбавице, али да се за њих "не може везати ниједан злочин". Исто је рекао и за формацију коју је водио Василије Видовић.

Сугерисао је да су се добровољци из Србије потом повукли, а да су Гавриловић и Алексић, рођене Сарајлије, са својим људима остали у саставу Војске Републике Српске.
"Ја се не одричем и не дистанцирам ни од једног свог сарадника и четничког војводе", напоменуо је Шешељ.

Он је тврдио и да се ни са тешким злочинима из оптужнице очињеним у Мостару и Невесињу не могу повезати добровољци СРС, уз сугестију да су они који су остали на тим подручјима били у саставу ВРС.

Шешељ који је данас затражио да заседање буде раније завршено "пошто се осећа прилично уморно", завршну реч ће окончати идуће недеље.
 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво