Читај ми!

Герингу је било лакше!

Војислав Шешељ, у завршној речи, оспорава легалност Трибунала, а за Тужилаштво каже да "реализује прљави задатак по налогу западних обавештајних служби".

14.40 - Пуна три дана слушали смо глупости Тужилаштва, које је покушало да реализује прљави задатак из налога западних служби, рекао Војислав Шешељ и оспорио легалност Трибунала.

Хашки оптуженик Војислав Шешељ почео је у Хашком трибуналу извођење завршне речи на суђењу за злочине у БиХ, Хрватској и Војводини, јавља извештач РТС-а из Хага Милош Милић.

"Три дана смо овде слушали гомилу глупости, лажи и несувислих речи Тужилаштва, које је обавило прљави задатак који су им поставиле западне обавештајне службе. Овај суд је политички и војни инструмент САД, америчка коњица и Шеста флота", рекао је Шешељ на почетку завршне речи.

Он се у судници појавио мање од 24 часа пошто је синоћ на сопствени захтев прегледан у једноj болници у Хагу, и пет дана након последње хируршке интервенције.

"Вашој пресуди и завршној речи тужилаштва људи ће се смејати, али ће остати транскрипти ове срамоте, и због тога је вредело живети", каже Шешељ.

Лидер радикала поручио je да је циљ оптужнице и пресуде против њега елиминација са политичке сцене и уништење СРС-a.

"Хитлерови генерали Хес, Геринг и остали нису имали проблема са судом као што сам то имао ја. Њима је омогућавано да се бране како желе и да их заступа кога одаберу, а мене сте у томе спречавали. Тамо су судили пораженима, а овде стварате привид да се суди обема странама. А Срби добијају доживотне казне, а овде се жестоко расправља да ли неком Муслиману дати две и по или три године затвора. Због тога је Трибунал гори од Нирнбершког суда", поручио је Војислав Шешељ.

Лидер радикала рекао је да су кључни сведоци тужилаштва, један за другим, бивали "нокаутирани" у судници. Због тога, каже Шешељ, тужилаштво уз подршку судија одлучује да пролонгира суђење, а њега покушава да наговори на нагодбу.

"Ја сам овде више пута рекао да са Тужилаштвом нема никакве нагодбе",  рекао је Шешељ. Он је потом тврдио да су западне обавештајне службе, кренуле да уништавају СРС изнутра. Шешељ је рекао да је француска обавештајна служба стајала иза покушаја рушења његове странке, као што је учествовала и у организовању злочина у Сребреници.

"Тај злочин је Србима подметнут... Суђено је онима који или нису имали везе, или су имали мало везе са злочином", рекао је оптужени.

Према његовим речима, био је релативно доброг здравственог стања, осим астме и повишеног притиска.

"Почиње напад на моју јетру. Чим сам то видео, подигао сам галаму, јер сам знао да у судару са мрачним силама само галама може да ме спасе. Онда су одустали од напада на јетру, а потом су кренули на срце. Већ три године атакују на моје срце", поручио је лидер радикала, који је рекао да су сметње на његовом дефибрилатору "изазване споља".

Договор ради признања независности Хрватске

Шешељ је у наставку извођења завршне речи негирао да су он или његова странка имали било какаве везе са догађањима у Вуковару.

Према његовим речима, стрељање хрватских заробљеника на Овчари код Вуковара у јесен 1991. договорили су официри ЈНА и хрватске обавештајне службе ради лакшег признавања независности Хрватске.

Према оптужници, која лидера Српске радикалне странке терети за злочине у Хрватској, стрељање 200 заробљених Хрвата на фарми Овчара, 20. новембра 1991, починили су припадници јединице Лева суподерица, у којој су били добровољци СРС.

Шешељ је, међутим, рекао да тужилаштво тиме "штити" тадашњег безбедносног официра ЈНА Александра Васиљевића, који је "организовао" стрељање на Овчари.

"С ким је генерал Васиљевић постигао договор о стрељању - с неким из хрватске обавештајне службе. После великих злочина над Србима у Госпићу, био је потребан хрватским властима велики злочин над рватима да би се лакше дошло до проглашења независности Хрватске", рекао је Шешељ.

Шешељ је оповргавао и да је био одговоран за злочине српских паравојних снага над Муслиманима у Зворнику, у пролеће и лето 1992, за које је оптужен.

Потврђујући да су добровољци СРС учествовали у "ослобађању" Зворника у априлу 1992, вођа радикала је тврдио да су се они махом вратили у Србију крајем тог месеца, а да он не може бити одговоран за оне који су остали у другим формацијама.

Злочине у Зворнику, Шешељ је приписао "хаосу и потпуном безвлашћу" до којег је дошло средином маја 1992. Шешељ је рекао и да су злочине у Зворнику починили људи Жељка Ражнатовића-Аркана.

Говорећи о Сребреници, Шешељ је рекао да је тај злочин организовала француска обавештајна служба.

Наставак завршне речи у четвртак

Шешељ ће и сутра изводити завршну реч, а председавајући судија Антонети рекао је да постоји могућност да се завршна реч протегне и на део идуће недеље. 

Иако је претходних дана Шешељ имао здравствених проблема, он је изразио жељу да се појави пред већем Трибунала и почне извођење завршне речи.

Тужилаштво је за Шешеља затражило казну од 28 година затвора, тврдећи у завршној речи да је оптужени крив по свих девет тачака оптужнице.

Хашки трибунал подигао је оптужницу против Шешеља у јануару 2003. године за ратне злочине на подручју Хрватске, БиХ и Војводине, а он се добровољно предао у фебруару исте године.

Суђење Шешељу почело je у новембру 2007. године.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво