Читај ми!

Шешељ враћен у притвор

Војислав Шешељ враћен у притворску јединицу, након што је прегледан у болници ван Хашког трибунала. Лидер радикала сам затражио да буде прегледан, јер се лоше осећао.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ враћен је вечерас у притворску јединицу у Схевенингену, потрђено је РТС-у у Хашком трибуналу.

Шешељ је претходно, на лични захтев, пребачен у болницу ван Трибунала, јер се лоше осећао, потврђено је РТС-у. Међутим, још нису познате детаљније информације зашто је Шешељ пребачен у болницу.

Српска радикална странка саопштила је да је Шешељ данас пребачен у болницу јер му се изненада погоршало здравствено стање. "Војислав Шешељ свакодневно има изражене аритмије и тахикардије, а Хашки трибунал тенденциозно запоставља Шешељево све горе стање у намери да изазове његову смрт", наводе радикали.

СРС је саопштио да Трибунал "намерава да убије Шешеља јер је то једини излаз за њих пошто Тужилаштво није доказало ниједну тачку оптужнице".

"Српска радикална странка поново апелује да земље-чланице Савета безбедности, пре свих, Русија и Кина, под хитно спрече убиство Војислава Шешеља", наводи се у саопштењу Информативне службе СРС-а.

Раније данас, радикали су саопштили да Шешељ захтева да се сутра, упркос лошем здравственом стању, појави у судници Хашког трибунала, јер не жели да се одложи датум изношења завршних речи.

Шешељ тражи да се, упркос тахикардији, појави сутра у судници, јер "не жели да се због његовог здравственог стања одлаже датум изношења завршних речи", изјавила је Танјугу функционерка СРС-а Вјерица Радета.

У суду се спремају за сутрашње изношење завршне речи, јер Шешељ није наговестио да неће одржати завршну реч.

Шешељ је у петак поново оперисан, јер дефибрилатор, који му је уграђен почетком јануара, није био исправан.

Из суда је прошле седмице саопштено да ће, уместо у понедељак и уторак, како је претходно било заказано, Шешељ у среду и четвртак, 14. и 15. марта, изнети завршне речи. На сајту Трибунала до сада нису унете никакве измене. Судско веће, којем председава судија Жан-Клод Антоанети, јуче је наложило нову лекарску експертизу Шешељевог здравственог стања.

Веће је затражило формирање трочланог лекарскога тима који ће прегледати Шешеља како би најкасније за месец дана донео оцену његовог здравственог стања и способности да борави у притвору с обзиром на његово стање.

Суд је истовремено позвао Шешеља да сарађује и покаже добру вољу како би га та три лекара прегледала и имала приступ његовом здравственом картону. Како је раније саопштио СРС, Шешељу је уграђен исти апарат коме су замењене електроде, а лекари тврде да апарат сада добро ради.

Тужилаштво је за Шешеља затражило казну од 28 година затвора, тврдећи у завршној речи да је оптужени крив по свих девет тачака оптужнице. Хашки трибунал подигао је оптужницу против Шешеља у јануару 2003. године за ратне злочине на подручју Хрватске, БиХ и Војводине, а он се добровољно предао у фебруару исте године.

Суђење му је почело у новембру 2007. године, а Тужилаштво је изношење завршних речи почело 5. марта.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво