Читај ми!

Ухапшен "Анонимус" у Србији

Због мењања садржаја на сајтовима државних органа, ухапшена једна особа. Полиција тврди да је реч о једном од припадника "Анонимуса" у Србији.

Припадник хакерске групе "Анонимус Србија" Г.В. ухапшен је због сумње да је учествовао у нападу на неколико сајтова државних органа у току преподнева, изјавио је тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић.

Г.В. се сумњичи да је извршио кривично дело саботаже, рекао је Стаменковић и додао да су сарадњом Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал и Одељења полиције за ту област идентификовани чланови групе "Анонимус Србија".

"Претресени су станови и просторије на одређеним адресама и ухапшена је једна особа. Током претреса нађени су обимни докази који указују како на одговорност те особе, тако и на постојање кривичног дела", прецизирао је Стаменковић.

Тужилац је навео да се очекује саслушање осумњиченог у полицији и да ће тужилаштво предложити задржавање ухапшеног до спровођења код истражног судије.

"Реч је, на основу досадашњих података и сазнања, о кривичном делу рачунарска саботажа за коју је запрећена казна до пет година затвора", прецизирао је Стаменковић.

"Ово је први случај у Републици Србији, али и шире, да је дошло до директног разоткривања и успешног идентификовања и прикупљања доказа када је у питању неко од 'Анонимус групе', која је најчувенија и најјача хакерска група на планети", напоменуо је тужилац.

Тужилац је указао да су припадници те групе раније нападали и сајтове ЦИА, ФБИ и остале најбрањеније сајтове који се налазе на свим серверима у свету, када су у питању државни органи.

У акцији разоткривања хакерске групе учествовали су, поред Тужилаштва за високотехнолошки криминал, СБПОК и Одељење за високо технолошки криминал МУП-а Србије.

"Анонимуси" су јутрос оборили сајт Министарства правде и оставили поруку којом су позвали на грађански бунт. Претходних дана оборили су странице неких музичких продукција.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво