Читај ми!

Крај земунског клана

Потврђен идентитет Луке Бојовића, Владимира Милисављевића, Синише Петрића и Владимира Мијановића. "Земунци", који су имали литванске пасоше ухапшени синоћ у ресторану у Валенсији. Србија на корак да добије битку против организованог криминала, поручио председник Борис Тадић. Земунски клан више не постоји, каже Ивица Дачић.

Шпанска полиција потврдила је да су у Валенсији ухапшени Лука Бојовић, Владимир Милисављевић, Синиша Петрић и Владимир Мијановић, рекао министар Ивица Дачић. Ухапшени су код себе имали литванске пасоше, а акција хапшења спроведена је на основу информација српског Интерпола.

Министар Дачић је рекао да хапшењем Милисављевића земунски клан више не постоји.

Шпанска полиција послала је РТС-у саопштење у коме потврђује да је у тој земљи ухапшен Лука Бојовић. Како РТС незванично сазнаје полиција је до Луке Бојовића стигла пратећи његовог кума.

Такође је ухапшен Владимир Милисављевић, означен као Бојовићев помоћник, као и Синиша Петрић, плаћени убица мафијашког клана. Сви они су чланови паравојне групе "Арканови тигрови", познате по окрутности током ратова на Балкану, која је прерасла у мафијашки земунски клан, наводи се у саопштењу шпанске полиције.

Бојовић је шеф те групе и један од најтраженијих бегунаца више земаља и Интерпола. Повезује се са више од 20 убистава у Србији, Холандији и Шпанији.

Милисављевић, његов помоћник, путовао је из Лас Палмаса у Мадрид и на крају је стигао у Валенсију где се састао са шефом српске мафије у ресторану у центру Валенсије, у коме су потом ухапшени, каже се у саопштењу Националне полиције Шпаније које је прослеђено Радио-телевизији Србије.

Бојовић и његова породица живели су у градовима Аликанте и Лас Палмас, пише шпански лист ABC.   

У акцији је учествовало неколико земаља као и Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије.

Поступак за изручење

Министарство правде Србије упутиће у најкраћем могућем року молбу за изручење ухапшених, рекао државни секретар Слободан Хомен.

"Почели смо да припремамо захтев за екстрадицију и преводимо неопходну документацију на шпански. У најкраћем могућем року молба за изручење биће упућена Шпанији", прецизирао је Хомен.

Према његовим речима, изручење ухапшених је могуће спровести, јер су Србија и Шпанија потписнице Конвенције Савета Европе о екстрадицији.

Такође, Србија и Шпанија имају и билатерални уговор о изручењу чије одредбе би, такође, могле да буду примењене на овај случај, додао је државни секретар.

"Коначну одлуку о изручењу, наравно, доноси шпански суд. Оно што је нама врло важно јесте да поступа ефикасно и да се та лица нађу у Србији што пре и одговарају за своја недела за која су оптужени", нагласио је државни секретар.

Бојовићу се траг губи у лето 2010. године, после хапшења Сретка Калинића у Загребу и Милоша Симовића на српско-хрватској граници. Незванично се спомиње као вођа разбијеног земунског криминалног клана.

Полиција је у септембру 2010. године расписала потрагу и потерницу за Луком Бојовићем, осумњиченим за организовање више убистава. Очекује се да ће неко од четворице ухапшених проговорити.

"Чим се један тако моћан шеф неког криминалног клана нађе иза решетака увек постоји могућност да неко од тих људи проговори, да се покуша нагодити као сведок сарадник и на тај начин бар неки део случајева би могао да буде закључен. Дакле, од самог Луке Бојовића не очекујем да ће тај човек нешто посебно да прича, али неки људи који су радили са њим – можда", рекао је у Дневнику РТС-а Филип Шварм новинар недељника Време.

Међу четворицом ухапшених криминалаца налази се и Влада Милисављевић за кога се прошле године спекулисало да је спаљен у Загребу. Милисављевић важи за једног од најближих сарадника убијеног вође земунског клана Душана Спасојевића Шиптара. Због злочина земунског клана, у Србији је осуђен у одсуству на максималних 40 година затвора, а због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића на 35 година затвора.

Синиша Петрић важи за једног од најокорелијих убица у региону, а прошле године су српски медији објавили да је њему поверена организација и извршење атентата на двојицу високих функционера МУП-а Србије.

Петрић је био припадник Арканове "Српске добровољачке гарде", али га је Жељко Ражнатовић наводно избацио из "Тигрова" због недисциплине, а припадник Арканове јединице био је и Лука Бојовић. Петрић је био и члан групе Маринка Магде и деведесетих је осуђен на смртну казну, али је побегао из затвора. Према једној верзији из Сремске Митровице, а према другој, Легијин ЈСО извео га је из затвора "Дубрава" код Истока на Косову 1999. године.

Бојовић на челу Земунаца од 2003. године

Тужилаштво за организовани криминал у оптужници наводи да је Лука Бојовић стао на чело земунског клана после убиства његових вођа Душана Спасојевића и Милета Луковића у марту 2003. године, а своју моћ учврстио је после хапшења Милорада Улемека Легије.

Бојовић се сумњичи за ликвидацију Бранка Јефтовића Јорге 2004. године, као и покушај убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока исте године, када су погинули њихови телохранитељи Дејан Живанчевић и Милутин Јовичић. Бојовић их је кривио за убиство свог пријатеља Жељка Ражнатовића Аркана.

Луку Бојовића је са поменутим убиствима, али и другим кривичним делима повезао Сретко Калинић, који је Србији изручен из Хрватске 25. августа 2010. године. Калинић је детаљно описао извршење убистава и неуспелих ликвидација, наводећи да то није радио због новца већ због пријатељства са Бојовићем који је све организовао.

Бојовић је био кум Цветку Симићу, чије је раскомадано тело пронађено у Загребу, тачније тело у језеру Јарун, а глава у близини тог језера. Он је био припадник паравојне формације на чијем је челу био Жељко Ражнатовић Аркан, због чега су га касније многобројни припадници земунског клана оптуживали за "освету", ликвидације људи за које су сумњали да стоје иза убиства Ражнатовића.

Бојовић је ухапшен у октобру 2007. године због сумње да помаже одбеглим "Земунцима" оптуженим за убиство премијера Зорана Ђинђића. Међутим, оптужен је само за недозвољено држање оружја у недостатку доказа.

Због недозвољеног држања пиштоља, осуђен је на 15 месеци затвора 2009. године, после чега је пуштен да се брани са слободе и од лета 2010. године, после хапшења Калинића, губи му се сваки траг.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво