Читај ми!

Зогај оптужује

Агим Зогај, бивши припадник ОВК који је требало да буде кључни сведок на суђењу Фатмиру Љимају, детаљно је у писмима говорио о претњама и покушајима убиства, за које је оптужио свог некадашњег саборца Љимаја. Зогај се, као заштићени сведок, убио у Немачкој.

Сведок Икс, Агим Зогај, живот је завршио у ноћи између 28. и 29. септембра када се обесио у једном парку у Дуизбургу.

За собом је оставио бројне доказе о злостављањима и убиствима у којима је и сам учествовао, а који ће бити коришћени на суду.

У белешкама, које преноси и приштински лист Коха диторе, оптужује и Еулекс и тужиоца те мисије да су одговорни за његове патње као заштићеног сведока.

"Еулекс ме је мучио и желео мртвог. Овде написмено оптужујем италијанског тужиоца Мауриција Салустра да је нада мном извршио психички масакр", написао је Зогај.

Поред италијанског тужиоца, Зогај није штедео ни себе, али ни свог бившег команданта Љимаја.

Како се у писмима наводи, Фатмир Љимај му је наредио да убије заробљене Србе пошто, како каже, никад није видео да је Зогај некога ликвидирао.

"Ставили смо Србе у неку врсту удубљења. Пуцао сам у њих пиштољем са два метра", истакао је Зогај.

Као управник илегалног затвора Клечка Агим Зогај је, по сопственом признању, испред имена затвореника стављао знак плус, који је значио да је затвореник ликвидиран, или минус.

Дневно је у логор стизало и по 10 затвореника, српских полицајаца и војника, припадника ОВК и албанских цивила за које се сматрало да раде за Србе.

Да сведочи, одлучио се, према писању Коха диторе, јер га је Љимај оставио без новца.

Бивши директор "Медија центра" у Приштини Миливоје Михајловић рекао је да је овај дневник најбољи доказ какво је стање на Косову и Метохији.

У Еулексу нису били спремни да конкретно одговоре на Зогајеве оптужбе.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да је било доста случајева застрашивања сведока и њихових породица.

Суђење Фатмиру Љимају за злочине над Србима и Албанцима, и то на подручју које је било зона одговорности Рамуша Харадинаја, одвија се у Приштини уз честе демонстрације и протесте сабораца и присталица испред зграде суда.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво