Ухапшен "доктор Франкенштајн"

Доктор Јусуф Сонмез, "главни хирург" у операцијама вађења органа на Косову, ухапшен у Истанбулу. Сонмез учестовао у међународној мрежи трговаца људским органима. Дик Марти тврди да су све афере са крађама органа организовали исти људи.

Турска полиција привела је у Истанбулу доктора Јусуфа Сонмеза, због сумње да је учествовао у операцијама вађења органа на Косову као део међународне мреже трговаца људским органима, јавила је турска агенција Анадолија.

Хапшење Јусуфа Сонмеза у турским медијима објављено је под насловом: "Ухапшен доктор Франкештајн".

Тужилац ЕУ Џонатан Рател изјавио је прошле седмице да је великом броју сиромашних људи који су долазили из иностранства на Косово обећавано да ће добити новац у замену за продају бубрега. Они би пристајали на операције, а органи су, потом, илегално продавани.

Еулекс је крајем прошле године подигао оптужнице против седам особа наводно умешаних у међународну трговину органима у којој је турски лекар био централна личност, односно особа која је обављала операције на људима који су органе продавали.

"Донатори" су из Русије, Молдавије и Казахстана. У Приштину долазили због обећања да ће им бити плаћено по 20.000 долара за органе, али већина никада није добила никакву надокнаду, наводи се у оптужници коју је начинило тужилаштво Еулекса.

Операције су обављане у приштинској клиници "Медикус", а шеф читаве операције био је професор на Приштинском универзитету Лутфи Дервиши. Први човек клинике био је његов син Арбан, а међу ухапшенима је још и бивши званичник косовског министарства здравља Иљир Речај.

Еулекс је и расписао међународну потерницу за Сонмезом, наводећи да је читав посао "уговорен" на међународној конференцији лерака у Истанбулу, 2006. године.

Клиника "Медикус" се помиње и у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија у делу који се односи на крађу органа Срба и Албанаца заточених у тајним затворима ОВК, на северу Албаније.

"Када је било потврђено да су хирурзи спремни за операције, заточеници су појединачно извођени из сигурних кућа, убијани, а њихова тела су брзо пребацивана у клинику", наводећи да су у случај клинике "Медикус" у Приштини и у та убиства умешане исте особе.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво