Годишњица злочина у Ораховцу

Парастос жртвама злочина у Ораховцу одржан је у Цркви светог Прокопија, на београдском гробљу Орловача, где су сахрањени посмртни остаци већине жртава. Ни после 13 година, није подигнута оптужница против припадника ОВК за убиство 47 Срба и Рома.

На гробљу Орловача код Београда, где је сахрањена већина жртава, дат је помен настрадалима у злочину у Ораховцу, када су припадници ОВК убили 47 Срба и Рома.

За тај злочин до данас није подигнута ниједна оптужница, иако је он био предмет истраге Хашког трибунала, Међународног суда при УНМИК-у и од прошле године Еулекса. Чланови Удружења породица киднапованих и несталих положили су цвеће на гробовима страдалих.

Драгана Мајсторовић је у име Удружења рекла агенцији Бета да породице највише боли што злочин ни данас, 13. година касније, није расветљен и што многе немају ни гроб својих најмилијих на који могу да оду.

Мајсторовић је рекла да се породице надају да ће истрага о трговни органима из навода Дика Мартија помоћи да дођу до истине, као и да ће она бити опомена да се такви злочини никада више не понове.

Злочини Албанаца почели су терористичким акцијама годину дана пре оружаног сукоба и напада НАТО-а на СРЈ, а прва жртва био је Југослав Костић из села Ретимље, који је 11. јула 1998. отет на радном месту и одведен у непознатом правцу.

До 22. јула у оружаним нападима ОВК на Ораховац и околна села - Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча, на месту догађаја убијено је седморо, а у логоре је одведено више од стотину Срба и Рома, претежно цивила.

Захваљујући највише напорима Међународног црвеног крста, 60 особа је ослобођено, углавном жена и старијих мушкараца, а нестало је 37 Срба и три Рома.

Највећи напад догодио се 18. јула када је петоро убијено, а 35 мушкараца отето и нестало. Тада је све српско становништво села Ретимље и Оптеруша протерано, па се данашњи дан обележава као Дан сећања на жртве албанских злочина на подручју Општине Ораховац.

Пронађени остаци 40 жртава

До сада су пронађени посмртни остаци укупно 40 жртава, до тога 28 у пећини Волујак априла 2005. и још 12 жртава у масовној гробници Малишево, недалеко од Ораховца, маја исте године.

Идентификовано је укупно 36 жртава, међу њима и посмртни остаци тројице Рома из Ораховца, а још нису идентификовани остаци Саше и Југослава Костића. Тело Младена Костића још није ни пронађено, док родитељи отетог и несталог Срђана Витошевића у неверици одбијају да преузму идентификоване посмртне остатке.

На гробљу Орловача сахрањени су посмртни остаци 23 жртве, од тога 16 из села Ретимље, од којих је 14 чланова породице Костић, два члана породице Николић, осам мушкараца из села Оптеруша и, по жељи породице, једна жртва из Приштине.

Две жртве су сахрањене под ознаком НН у заједничкој гробници, а остале у местима где живе њихове прогнане и расељене породице. Случај "Ораховац 1998" испитивало је Хашко тужилаштво, али није подигло ниједну оптужницу, као ни Међународни суд при УНМИКУ-у који је касније преузео предмет.

Тек септембра 2010. године Тужилаштво Еулекса покренуло је истрагу и пролетос ухапсио двојицу отмичара Албанаца из села Оптеруша, а суђење је у току.

Они су, међутим, оптужени само за протеривање Срба из села Ретимље и Оптеруша, али за убиства, одвођење невиних људи у логоре и њихово злостављање, још није подигнута ниједна оптужница.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 18. јул 2011, 12:21)
anonymous [нерегистровани]

Nikada i nece

Nikada i nece da podignu nikakve optuznice protiv Albanaca, sve dokle Zapad bude stitio svoje albanske pulene i sve dokle mi, Srbi, budemo sami sebe okrivljavali za sva nedela na prostorima eks JU.

(понедељак, 18. јул 2011, 09:26)
anonymous [нерегистровани]

Koji umnik, koje sta!

Euleks ce uvek ciniti tako, da Srbima baci prasinu u oci. Uhapsiti pa osloboditi!!!

(понедељак, 18. јул 2011, 09:15)
anonymous [нерегистровани]

A gde su ti

koji su ovlasteni, da podizu optuznice za ratne zlocine? Hvataju svoje ljude, da bi spasli fotelje, gmizavci.